Δωρεάν εξέταση για τις φλεβικές παθήσεις (Θρομβοεμβολική Νόσος και Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια) προσφέρει αύριο και μεθαύριο η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, με αφορμή το Συνέδριο της για τις φλεβικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα, την Παρασκευή 3μ.μ.-6μ.μ. και το Σάββατο 4μ.μ.-6:30μ.μ., το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί και να εξετασθεί από ειδικούς επιστήμονες. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ.: 2103645629 ή να ενημερωθούν σχετικά στον ιστότοπο www.flevikespathiseis.gr.

Οι εκπροσώποι της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας αναφέρουν ότι παρά τις μεγάλες προόδους της ιατρικής στη θεραπεία και στην πρόληψη πολλών παθήσεων, υπάρχουν ακόμη κάποιες, όπως είναι οι φλεβικές παθήσεις, που αδικαιολόγητα δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρο της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, Κυριάκο Κτενίδη, η θρομβοεμβολική νόσος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που αφορούν είτε τις αρτηρίες (αρτηριακή θρόμβωση ή αθηροθρόμβωση) είτε τις φλέβες (φλεβική θρόμβωση) και την πνευμονική εμβολή. «Πρόκειται για μια υποεκτιμημένη ύπουλη νόσο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα. Γι’ αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου» υπογράμμισε.

Στην Ευρώπη, 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 4,5 εκατ. Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες. Η θρομβοεμβολική νόσος αποτελεί συχνή και ύπουλη αιτία θανάτου στους νοσηλευόμενους κυρίως ασθενείς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό με την εφαρμογή κατάλληλης θρομβοπροφύλαξης (χορήγηση των κατάλληλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, εφαρμογή ελαστικών καλτσών και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής), πρόσθεσε ο κ. Κτενίδης.

Το άλλο θέμα που θα απασχολήσει το Συνέδριο είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, η οποία σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάρα, διευθυντή Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, αφού 1-1,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αυτή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, όπως σημείωσε, περίπου 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, ενώ ύστερα από κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση στη φυσική της εξέλιξη, ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί.

Όπως είπε ο κ. Μάρας, η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι ολιστική, να αρχίζει έγκαιρα, να επεκτείνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης