Την εφαρμογή των αποφάσεων που δρομολογούν την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας (προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια), ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά και την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη.

Κατά τη σύσκεψη υπεγράφησαν από τον κ. Ταγαρά τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι για αυτό το έργο έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.

Το έργο ξεκίνησε το ’86 και σταμάτησε το 2001 λόγω δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου και ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσής του υπολογίζεται σε δύο χρόνια. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατ. ευρώ και οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Από το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 γιγαβατώρες. Το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού. Η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα. Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

ΠΗΓΗ: Εφ. Ενημέρωση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης