Ευάγγελος Κουτρουμπέλης – Δημοσιογράφος

Εκπρόσωπος Τύπου της δημοτικής παράταξης Αιγιαλέων Πόλις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα απορρίμματα είναι ένα πρόβλημα που χρονολογείται για πάνω από είκοσι χρόνια στην περιοχή της Αιγιάλειας, λόγω σκουπιδοπειρατείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τις δύο τελευταίες τετραετίες, διότι οι δημοτικές αρχές άλλαξαν τον περιφερειακό σχεδιασμό και θέλησαν να φτιάξουν τοπικό εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων, προσβλέποντας σε οφέλη.

Αγνόησαν τη μη βιωσιμότητα ενός τέτοιου σχεδίου λόγω χαμηλού όγκου απορριμμάτων στην περιοχή της Αιγιάλειας και πόνταραν στις αίολες υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα διογκώθηκε μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας για τα απορρίμματα της Αιγιάλειας, καθώς ο ΧΥΤΑ είχε σχεδιαστεί αρχικά ώστε να καλύπτει αυστηρά τις περιοχές της Ακράτας και Αιγείρας. Όπως ήταν φυσικό, η αθρόα αποκομιδή όλων των απορριμμάτων της Αιγιάλειας στον ΧΥΤΑ Αιγείρας επέφερε κορεσμό και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Αιγίου Θανάσης Παναγόπουλος, απογυμνωμένος από όλους τους συνεργάτες του, σε δύο αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εξέθεσε το αδιέξοδο της κατάστασης και ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν όψει της διόγκωσης του προβλήματος των απορριμμάτων κατά τους θερινούς μήνες.

Το πρόβλημα, άλλωστε, ήταν εις γνώσιν όλων των δημοτικών συμβούλων και παρατάξεων.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας στήριξαν την πρότασή του για μεταφορά κάποιων τόνων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ της δυτικής Ελλάδας, όμως τελικά δεν μεταφέρθηκαν οι προβλεπόμενοι τόνοι σκουπιδιών και σε συνδυασμό με την αύξηση των απορριμμάτων λόγω τουριστικής περιόδου το πρόβλημα οξύνθηκε σε μέγιστο βαθμό.

Σήμερα αλλάζουν κατά κάποιο τρόπο τα δεδομένα με ένα νέο ΦΕΚ που προβλέπει τη μεταφορά 8000 τόνων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ της δυτικής Ελλάδας.

Ήδη υπήρξε μια ενεργοποίηση του δήμου, ακούστηκαν βιώσιμες λύσεις που περιλαμβάνουν ενημέρωση των δημοτών σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση, αλλά κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας των δημοτικών αρχόντων που με την ήδη εκπεφρασμένη τακτική τους δημιούργησαν και υπέθαλψαν το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων για την περιοχή της Αιγιάλειας.

Στην απόφαση των φορέων της πόλης πέραν της συντεταγμένης αρωγής των φορέων της απερχόμενης αλλά και επερχόμενης δημοτικής αρχής, είναι σημαντικό να τονιστεί πως μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να δώσει τέλος στο χρονίζον πρόβλημα.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απουσία της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής των φορέων στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ μέχρι πρότινος ήσαν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης