Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την υπόθεση των Σκουριών και της καταστροφής που δυστυχώς δεν έχει σταματήσει ακόμη στο βουνό Κάκαβος όπου η εταιρεία συνεχίζει να δουλεύει εντατικά με φανερή την πρόθεση να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

Το κίνημα της Χαλκιδικής βρίσκεται από νωρίς στην Αθήνα καθώς από τις 10 το πρωί εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας δέκα προσφυγές που αφορούν τις Σκουριές. Η μία έχει γίνει από συλλόγους της περιοχής ενάντια στην έγκριση της τεχνικής μελέτης δύο μεγάλων φραγμάτων στα ρέματα Καρατζά και Λιοτσάνικο στα οποία θα εναποτεθούν 150 εκατ. τόνοι τοξικών αποβλήτων.
Να σημειωθεί ότι τα φράγματα θα λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα στην περιοχή καθώς τα τοξικά που θα εναποτεθούν θα παραμείνουν ακόμη και αν η Eldorado φύγει από την περιοχή. Η εκδίκαση γίνεται εξ αναβολής από τις 3 Φεβρουαρίου όπου πάλι το κίνημα της Χαλκιδικής κατέβηκε στην Αθήνα σε διαμαρτυρία έξω από το ΣΤΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άλλες έξι προσφυγές έγιναν εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός εναντίον όλων σχεδόν των κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση (το Δασαρχείο και ο Δήμος Αριστοτέλη) στα πλαίσια του ελέγχου που διενεργεί η τελευταία στις εργασίες της εταιρείας για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις των νόμων και αν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον. Η Ελληνικός Χρυσός έχει προσφύγει στο ΣΤΕ ζητώντας την ακύρωση της ανάκλησης της ηλεκτρομηχανολογικής και αρχιτεκτονικής μελέτης Εμπλουτισμού Σκουριών της ΔΜΕΒΟ, του σήματος του Δασάρχη Αρναίας για διακοπή των υλοτομικών εργασιών, της παράλειψης ενέργειας έγκρισης Προσαρτήματος Μεταλλουργίας Μαντέμ Λάκκου, της παράλειψης ενέργειας έγκρισης προσαρτήματος Εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου, της παράλειψης ενέργειας επιστροφής προσαρτήματος Εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου και της άρνησης του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου να εκδώσει άδεια δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές. Πρόκειται για μια βιομηχανία προσφυγών της Ελληνικός Χρυσός με στόχο να μην υπάρξει παύση των εργασιών και να συνεχίσει να δουλεύει ανενόχλητα καταστρέφοντας το δάσος.

Πορεία διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΠΕΝ

Στις 6 μ.μ. το απόγευμα της Τετάρτης το κίνημα της Χαλκιδικής θα βρίσκεται στον σταθμό Αμπελοκήπων του Μετρό απ` όπου θα ξεκινήσει πορεία μέχρι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Εκεί θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση των επιτροπών αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, καναδικών συμφερόντων, στη Χαλκιδική θα έπρεπε να έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Γιατί είναι καταστροφική, παράνομη, χωρίς κοινωνικά οφέλη και συναίνεση. Είναι προφανές ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται κάθε περιθώριο ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα που θα καθιστούσαν αναπόφευκτη την καταστροφή της Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 350 αγωνιστές διώκονται, με μόνη ουσιαστική κατηγορία ότι αντιστάθηκαν στη λογική “επενδύσεις με κάθε κόστος” και άσκησαν το δικαίωμα να προστατέψουν τον τόπο τους” τονίζουν οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στις εξορύξεις χρυσούς στην ανακοίνωσή τους για τις αυριανές κινητοποιήσεις δηλώνοντας παράλληλα πως “Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή, βαραίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη δικαιοσύνη”».

«Οι δικαστές οφείλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη, με βάση τη νομοθεσία, το δημόσιο-κοινωνικό συμφέρον, το κοινό περί δικαίου αίσθημα – και όχι βάσει των συμφερόντων των “επενδυτών”».

«Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να είναι θεατής στο έγκλημα που συντελείται και να αναλάβει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες που συνεπάγεται η καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής. Οφείλει να επιδείξει την πολιτική βούληση που χρειάζεται – και προεκλογικά είχε διατυπωθεί ξεκάθαρα – , ώστε να επιλυθεί άμεσα και δια παντός αυτό το ζήτημα» καταλήγουν.

ΠΗΓΗ: alterthess.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης