Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 
  
Κάμερα – παραγωγή: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Post Production: Αποστόλης Μαρούσης

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται στη χώρα μας ένα ανησυχητικό φαινόμενο, το «Brain Drain» ή αλλιώς φυγή μυαλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει έντονα αισθητό τα τελευταία  χρόνια καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και ψάχνουν στο εξωτερικό ένα καλύτερο μέλλον. Παράλληλα παρατηρείται και μεγάλη φυγή νέων επιστημόνων, οι οποίοι αναζητούν στο εξωτερικό εργασία στην ειδικότητά τους και φυσικά καλύτερες οικονομικές αμοιβές. 

Από το 2008 έως σήμερα έφυγαν από τη χώρα τουλάχιστον 427.000 Έλληνες, ηλικίας 15-46 ετώνΣύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι Έλληνες του «Brain Drain» έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους. Ειδικότερα, οι άνθρωποι αυτοί, συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής και 9,1 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα. Αυτή η διαρροή «εγκεφάλων» λοιπόν είναι οφθαλμοφανές ότι ευνοεί τις χώρες του εξωτερικού σε πάρα πολλούς τομείς.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει πρόσφατα η ΤτΕ  από το 2008 έως σήμερα έφυγαν από τη χώρα 427.000 Έλληνες, ηλικίας 15-46 ετών. Οι αριθμοί αυτοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων από το 2008 έως σήμερα, είναι το τρίτο μαζικό που γνωρίζει η χώρα τα τελευταία 100 χρόνια.Έχουν προηγηθεί δύο ακόμη, ένα το 1903 με 1917 και ένα δεύτερο το 1960 με 1972.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Μια μεγάλη μερίδα νέων επιστημόνων και εργαζόμενων που δεν το βάζουν κάτω και είναι αποφασισμένοι να  το παλέψουν εδώ στην Ελλάδα, παρόλο που τους δόθηκε η ευκαιρία για μια οικονομικά καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Το zougla.gr, βρέθηκε στα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, και συζήτησε με νέους που…επιμένουν Ελλάδα. 

«Μπορούσα να πάω στην Αγγλία ως ειδικευόμενος με αμοιβή 5.500 λίρες αλλά προτίμησα τη χώρα μου»

Ο Αρμόδιος Δρίκος, 32 ετών είναι επεμβατικός καρδιολόγος, εκπρόσωπος των νέων ιατρών στην Ελλάδα και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Όπως μας αποκαλύπτει, είχε την ευκαιρία να μεταναστεύσει στην Αγγλία ως ειδικευόμενος με μισθό 5.500 λίρες τον μήνα συν τα μπόνους αλλά δεν το έκανε. Προτίμησε να μείνει στην Ελλάδα για τους λόγους μας εξηγεί. 

Παράλληλα προτρέπει τους νέους να μην εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους για ένα καλύτερο μέλλον.

«60.000 νέοι γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό από την έναρξη της κρίσης» 

«Στην Ελλάδα ο μισθός ενός ειδικευόμενου ιατρού είναι 900 ευρώ συν τις εφημερίες τις οποίες θα τις πληρωθεί μετά από μήνες», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ. «Οι νέοι γιατροί προτιμούν να μεταναστεύσουν σε χώρες όπως η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία αλλά και η Σουηδία.Εγώ μένω εδώ και το παλεύω. Πιστεύω σε αυτή τη γενιά αλλά για να γίνει γενιά της ευκαιρίας θα πρέπει να μοχθήσουμε», καταλήγει.  

«Μου προσέφεραν 3.000 ευρώ στη Νορβηγία και δεν πήγα…μένω εδώ με λιγότερα»

Η Όλγα Δούρου, 30 ετών, είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Καποδιστριακού. Όπως εξήγησε, παρόλο που έχει τη δυνατότητα να φύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Φιλανδία ή στη Νορβηγία, πιστεύει ότι η χώρα ανήκει στους νέους.«Οι νέοι πρέπει να μείνουν εδώ και να παλέψουν για το καλύτερο», προσθέτει.

Γιάννης Δελακουρίδης: Η ειδικότητά μου στην Ελλάδα αμείβεται με 700 – 800 ευρώ ενώ στο εξωτερικό ξεκινάει από 3.800 ευρώ

Ο Γιάννης Δελακουρίδης, 32 ετών , είναι γεωλόγος- περιβαλλοντολόγος. Όπως αναφέρει σπούδασε αυτό που του άρεσε αλλά διαπίστωσε πως αν είχε επιλέξει να σπουδάσει κάτι διαφορετικό σήμερα ίσως να ήταν λίγο καλύτερα. «Είμαι έτοιμος να φύγω, αλλά αν φύγουμε όλοι δεν θα μείνει κανένας για να στηρίξει τη χώρα», λέει στο zougla.gr.

Ο κρητικός που σπούδασε διεθνολόγος, πήγε στο εξωτερικό και τελικά έγινε…ασφαλιστής

Η ιστορία του 31χρονου Στέλιου Μαριδάκη με καταγωγή από το Ρέθυμνο, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σπούδασε διεθνολόγος, και στη συνέχεια έφυγε για Βρυξέλλες.Όμως το εξωτερικό δεν τον κράτησε. Επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρησή, τις ασφάλειες. 

 «Προσέφεραν στον σύζυγό μου εργασία με αρκετά χρήματα στην Αγγλία αλλά αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ»

Η Δήμητρα Κούτρα είναι 29 ετών και νέα μητέρα. Όπως ανέφερε είναι εργασιομανής και ποτέ δεν επαναπαύθηκε. Με το σύζυγό της είχαν την ευκαιρία να μεταναστεύσουν στην Αγγλία για ένα καλύτερο μέλλον. Η ίδια, επιμένει να λέει πως είναι πατριώτισσα και γι αυτό αποφάσισε με την οικογένειά της να μείνουν στην Ελλάδα. «Είμαι η τελευταία που θα φύγει από αυτή την χώρα για να πάει στο εξωτερικό», δηλώνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης