Μια απόφαση που ξυπνά μνήμες του παρελθόντος πρόκειται να εκδώσει το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Αφορά στη γνωστή φράση «όνειδος για την οικογένειά μου» που φέρεται να είχε γράψει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην ιδιόχειρη διαθήκη του για τον τότε γαμπρό του Θόδωρο Κατσανέβα.

Η αναφορά αυτή που είχε γίνει γνωστή μετά τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, το 1996, βρέθηκε και πάλι… στην επικαιρότητα, ύστερα από 18 χρόνια. Αιτία είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τον πολιτικό, πρόεδρο του κόμματος «Δραχμή» και ακαδημαϊκό Θόδωρο Κατσανέβα ο οποίος κατέθεσε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα. Στρέφεται κατά του χρήστη της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια – Wikipedia αξιώνοντας να αφαιρέσει το κείμενο με την αναφορά «όνειδος» από το βιογραφικό του, που έχει αναρτήσει, με αναφορές μάλιστα σε δημόσιες αξιόπιστες πηγές, όπως είναι σειρά δημοσιευμάτων στον έντυπο Τύπο της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προ ημερών για πρώτη φορά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρέωσε -έστω και προσωρινά- τον χρήστη να αφαιρέσει την αναφορά, κάτι βέβαια που, για όσους γνωρίζουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας είναι πρακτικά αδύνατο, αφού μπορεί ο επόμενος χρήστης να αναρτήσει την ίδια αναφορά. Σήμερα, στη συζήτηση της κύριας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, το δικαστήριο διατήρησε σε ισχύ την προσωρινή διαταγή με την οποία γίνεται εν μέρει δεκτό το αίτημα του κ. Κατσανέβα.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως για τη λειτουργία αυτό που κατέθεσε ο μάρτυρας απ΄την πλευρά των εναγομένων:

«Η ιστορία ξεκίνησε το 2009 με αναφορά στη διαθήκη Πανανδρέου, βασισμένη σε αξιόπιστες πηγές από ελληνικές και ξένες εφημερίδες. Για να αλλάξει η πληροφορία χρειάζεται νέα πηγή. Για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά συζήτηση. Μπορεί ελεύθερα οποίος θέλει να μπει στη συζήτηση του λήμματος και να επιχειρηματολογήσει για να αφαιρεθεί. Σε αντίστοιχα λήμματα για τον Στρος Καν και τον Μπιλ Κλίντον υπάρχουν αντίστοιχες πληροφορίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του κ. Κατσανέβα κατέθεσε συνεργάτης του στη σημερινή διαδικασία, ο οποίος ανέφερε πως «η λέξη όνειδος δεν υπάρχει σε καμία διαθήκη. Ο Σπ. Καρατζαφέρης που δημοσίευε φωτογραφία του στην εφημερίδα Αθηναϊκή με τη λέξη «όνειδος» από κάτω έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για την υπόθεση. Αυτό το σχόλιο στο λήμμα δημιουργεί συνολική και αθροιστική βλάβη στον κ. Κατσανέβα. Μάλιστα, θα έπαιρνε θέση οικονομικού συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα και την έχασε εξαιτίας αυτού. Το ξέρει και ο πρέσβης».

«Να τα πείτε στον πρέσβη. Ήρθατε το 2014 για κάτι που έγινε το 2009», είπε ο δικαστής.

Με την αίτηση των ασφαλιστικών του μέτρων, ο Θ. Κατσανέβας στρέφεται κατά της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και του χρήστη, ο οποίος είχε κάνει την επίμαχη ανάρτηση επικαλούμενος σειρά δημοσιευμάτων, όπως απαιτεί η πολιτική ορθής χρήσης της Wikipedia. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο και πολύγλωσσο. Έχει δε, ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει. Για την υπόθεση εκκρεμεί και αγωγή του κ. Κατσανέβα, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης