Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Κυριακής στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς μουσουλμάνοι αραβόφωνοι κρατούμενοι ξεσηκώθηκαν αντιδρώντας για την αμερικανική αντιισλαμική ταινία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Χρείαστηκε μάλιστα η επέμβαση των ΜΑΤ, στη 01:00, για να εκτονωθεί η κατάσταση και να επιστρέψουν οι κρατούμενοι στα κελιά τους.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την τρίτη πτέρυγα όπου διαμένουν στην πλειοψηφία τους αραβόφωνοι και την ίδια ώρα, κρατούμενοι από τη δεύτερη και την πέμπτη πτέρυγα αρνούνταν να επιστρέψουν στα κελιά τους στο πλαίσιο της δεκαήμερης απεργιακής τους κινητοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 22.00, η διεύθυνση των φυλακών μετά από προσπάθειες για να εκτονώσει την ένταση, έθεσε υπό έλεγχο την κατάσταση, με τους κρατουμένους της τρίτης και της δεύτερης πτέρυγας να είναι οι πρώτοι που μπήκαν πίσω στα κελιά τους. Ωστόσο, βρίσκονται σε επιφυλακή σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομία.

Λίγο μετά τις 23.00, στο σημείο έφτασε εισαγγελέας προκειμένου να ξεκινήσει επιχείρηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και της αστυνομίας για να εισέλθουν στα κελιά τους και οι κρατούμενοι της πέμπτης πτέρυγας. Στη 01:00 έγινε επέμβαση από τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ μέσα στις φυλακές, ενώ έγινε χρήση χημικών και κροτίδων. Από το χρονικό αυτό σημείο, η κατάσταση εκτονώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό της έντασης

Όλα ξεκίνησαν όταν οι κρατούμενοι, αρνήθηκαν μετά το φαγητό να μπουν στα κελιά τους και πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους φύλακες. Αποτέλεσμα ήταν οι αστυνομικοί που βρίσκονται μόνιμα έξω από τις φυλακές, να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών.

Στο σημείο, συγκεντρώθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι εκ των κρατουμένων κατάφεραν και πέρασαν και στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη» των φυλακών, ενώ άλλοι άναψαν φωτιές στον προαύλιο χώρο.

Σημειώνεται ότι πολλοί από αυτούς, όπως και σε άλλες φυλακές της χώρας, εδώ και μέρες, απέχουν από το συσσίτιο.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης και ο υφυπουργός κ. Καραγκούνης.

Δείτε τα βίντεο:

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στη zougla.gr

Για την ένταση που επικράτησε τοποθετήθηκε μέσω επιστολής της στην ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Παρατίθεται η επιστολή:

Κυριακή βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού
Στα όριά τους οι κρατούμενοι

Ως γνωστόν, οι κρατούμενοι πολλών φυλακών σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και δέκα περίπου ημέρες απέχοντας από τις εργασίες της φυλακής. Η κινητοποίηση αυτή έχει μέχρι τώρα συναντήσει την αδιαφορία του υπουργείου δικαιοσύνης, το οποίο μάλιστα εξαναγκάζει τους κρατούμενους σε μια ιδιότυπη απεργία πείνας, καθώς το συσσίτιο περιορίζεται -ελλείψει κρατουμένων εργαζόμενων στα μαγειρεία- σε ξηρά τροφή. Η στάση αυτή και η σιωπή των ΜΜΕ έχει επιβαρύνει το κλίμα μέσα στις φυλακές δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση.

Έτσι, σήμερα το απόγευμα και αμέσως μετά από συγκέντρωση συμπαράστασης συγγενών και αλληλέγγυων έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού οι κρατούμενοι από τρεις πτέρυγες εξεγέρθηκαν έχοντας φτάσει προφανώς στα όριά τους και ζητώντας τα αυτονόητα. Στην Ε΄ πτέρυγα μάλιστα, όπου κρατούμενοι αρνούνταν, τουλάχιστον μέχρι τις 10 το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να μπουν στα κελιά τους έγινε επέμβαση των ΜΑΤ στη νεκρή ζώνη της φυλακής και χρήση χημικών.

Επειδή κυκλοφόρησε σε διάφορα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ η πληροφορία ότι η αφορμή για την σημερινή αναταραχή ήταν η διαμαρτυρία των μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε απλώς να υπενθυμίσουμε ότι οι αραβικής καταγωγής κρατούμενοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μία πτέρυγα, ενώ η εξέγερση ξεκίνησε ταυτόχρονα σε τέσσερις πτέρυγες. Η κατάσταση μέσα στις φυλακές είναι πλέον οριακή και μια τόσο μαζική και πολυήμερη κινητοποίηση δεν μπορεί πλέον ούτε να αποσιωπηθεί με φτηνά επικοινωνιακά κόλπα ούτε φυσικά να ανακοπεί με επίδειξη ισχύος από τα όργανα της κρατικής καταστολής.

Βίντεο- Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης