Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία είναι ετήσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σύμβαση μεταξύ άλλων προβλέπεται να ισχύσουν οι βασικοί όροι των προηγούμενων ΕΓΣΣΕ, όπως για παράδειγμα η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%.

Και στον πατέρα το δικαίωμα αδείας για τη φροντίδα τέκνων

Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε επίσης η επέκταση του δικαιώματος για άδεια φροντίδας του παιδιού (μειωμένο ωράριο) και στον πατέρα, στην περίπτωση που η γυναίκα είναι αυτοαπασχολούμενη.

Εάν και εφόσον και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, θα δύνανται με κοινή δήλωση στους εργοδότες τους να επιλέγουν ποιος θα κάνει χρήση της γονικής άδειας, εκτός κι αν χρησιμοποιήσουν αμφότεροι το δικαίωμα αυτό μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κοινωνικοί εταίροι δεν συζήτησαν το θέμα του κατώτερου μισθού, ο οποίος πλέον καθορίζεται με νόμο.

Στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπάρχει πάντως ειδική ρήτρα η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η νομοθεσία αυτή αλλάξει, «κατά τη διάρκεια της ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών ορίων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε: «Θα αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις», ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει κοινή παρέμβαση με τους εργοδότες προς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων κ. Δασκαλόπουλος τόνισε: «Πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

«Οι αλόγιστες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων έλαβαν σήμερα τέλος με την ομόφωνη απόφασή μας να κρατήσουμε ενεργό τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού με τον “μανδύα” της ΕΓΣΣΕ διατηρούμε το επίδομα γάμου» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Iκανοποιημένος ο Βρούτσης

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2014. Επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Διαβάστε επίσης: «Deal» για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014, 13:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης