Την ανάγκη θωράκισης των τελωνείων της χώρας με τον απαραίτητο εξοπλισμό έτσι ώστε να μην αποτελούν πύλες εισόδων λαθραίων τσιγάρων, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας. Η ανεξέλεγκτη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων που εκτός από τη δημόσια υγεία απειλούν και τα δημόσια έσοδα της χώρας καθώς χάνονται ετησίως 800 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να σταματήσει ή τουλάχιστον να περιορισθεί εάν εγκατασταθούν σύγχρονα μηχανήματα στα τελωνεία. Όπως τόνισε σήμερα ο κ. Σούρλας, μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον έλεγχο του καπνίσματος, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μαγνητικής πύλης, η τοποθέτηση ανιχνευτών X-RAY στα τελωνεία εισαγωγής για τον έλεγχο των καπνικών και άλλων προϊόντων που εισάγονται λαθραία και μεταφέρονται με κοντέινερς.

Με την εγκατάσταση αυτών των μηχανημάτων στα τελωνεία εισαγωγής μπορεί να εξαλειφθεί ή να περιορισθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, η διακίνηση ναρκωτικών και άλλων επικίνδυνων προϊόντων για τη δημόσια ασφάλεια. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι κατά το 2004 την περίοδο που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η τοποθέτηση μηχανήματος X-RAY όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, συνέβαλε στην εξάλειψη φαινομένων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από το 5ο τελωνείο του Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την απομάκρυνση των μηχανημάτων άρχισε και πάλι το λαθρεμπόριο να καλπάζει. Mε την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης τσιγάρων, τόνισε ο κ. Σούρλας, μπορεί να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Ακόμη να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η απώλεια εσόδων για το κράτος που εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ενός μηχανήματος ανίχνευσης δεν ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης