Ρεπορτάζ: Άντζελα Πεΐτση

Να σεβαστεί την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει το ΕΒΕΑ με τον Δήμο Αθηναίων, για το κτίριο επί της οδού Ακαδημίας 8, καλεί το προεδρείο του Επιμελητήριου τη Δημοτική Αρχή, μετά τα όσα έγιναν το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2017, όταν στελέχη του Δήμου Αθηναίων επιχείρησαν να προσεγγίσουν το εν λόγω κτίριο και βρέθηκαν αντιμέτωποι με αλλαγμένες κλειδαριές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης κατήγγειλε τη Διοίκηση του ΕΒΕΑ για «ευθεία παραβίαση των όρων της συμφωνίας» και είπε πως η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στη χρήση ένδικων μέσων.

Το zougla.gr επικοινώνησε με το ΕΒΕΑ, το Δήμο Αθηναίων και την αντιπολίτευση του Δήμου καταγράφοντας τις θέσεις της κάθε πλευράς.

Το ΕΒΕΑ

Το zougla.gr μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκο Σοφιανό. Είναι ο άνθρωπος που χειρίστηκε το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου κατ’ αποκλειστικότητα κι από την πρώτη στιγμή, εκ μέρους του ΕΒΕΑ: «Το 2011, ο κ. Μίχαλος, μου ανέθεσε ως πρώτο μέλημα, να βρω τον κατάλληλο τρόπο ώστε να επισκευαστεί το κτίριο του ΕΒΕΑ, επί της Αμερικής 8». Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Σοφιανός «και οι προηγούμενες διοικήσεις του ΕΒΕΑ ήθελαν να το επισκευάσουν αλλά έβρισκαν (μπροστά τους) διάφορα τεχνικά και νομικά εμπόδια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Έτσι μετά την έρευνα που έκανα, κατέληξα στον κ. Καμίνη, με τον οποίο είχα «εγώ» συνάντηση και του ζήτησα να ενταχθεί η επισκευή του κτιρίου, σ’ ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο θα διαχειριζόταν ο Δήμος. Αυτό, αφορούσε το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2007-2014». Παράλληλα και όπως διευκρίνισε ο Γ.Γ. του ΕΒΕΑ «μέχρι εκείνη τη στιγμή, το αυτό το ΕΣΠΑ, είχε πολύ μικρή απορροφητικότητα και ο κ. Καμίνης ήθελε να εντάξει το κτίριο της Αμερικής 8, στο αυτό το πρόγραμμα».

Και εξήγησε: «Έτσι μετά τη συμφωνία που κάναμε, παρουσίασα τον Απρίλιο του 2013 στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ, την πρόταση που είχα συμφωνήσει με το Δήμο Αθηναίων. Η πρόταση αυτή, έγινε αποδεκτή «παμψηφεί» από τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Έτσι λοιπόν, στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου του 2013, ο κ. Καμίνης, ήρθε στο ΕΒΕΑ για να υπογράψει με τον κ. Μίχαλο, την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Επιμελητηρίου και Δήμου Αθηναίων».

»Κι επειδή τα γραπτά μένουν, θα διαβάζω επί λέξη από τα πρακτικά της συνεδρίασης του τότε διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Καμίνης, είχε πει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργαστήκαμε. Θα κάνουμε μία κυψέλη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Ο φορέας ο δικός σας, είναι ιδανικός για να το βάλουμε εμπρός». Αυτά είχε πει ο Δήμαρχος Αθηναίων», όπως αποκάλυψε στο zougla.gr ο κ. Σοφιανός και υπογράμμισε: «και σε αυτά δεσμεύτηκε γραπτώς στη μεταξύ μας σύμβαση. Το κτίριο του ΕΒΕΑ αφού επισκευαστεί, θα γίνει «θερμοκοιτίδα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας» την «οποία» θα διαχειρίζεται το ΕΒΕΑ, ως ο κατάλληλος φορέας».

Ο κ. Σοφιανός, είπε επικριτικά: «Όλα τα παραπάνω, τα ξέχασε ο κ. Καμίνης, μόλις τελείωσε και ολοκληρώθηκε η επισκευή του κτιρίου. Όταν στείλαμε, ως ΕΒΕΑ, τον κανονισμό λειτουργίας στο Δήμο Αθηναίων και περιμέναμε επί δύο μήνες τη δημοτική αρχή, να μας κάνει τις «παρατηρήσεις» της, για να καταλήξουμε στον κανονισμό λειτουργίας και ν’ αρχίσει να λειτουργεί η «θερμοκοιτίδα», ο Δήμος δεν απάντησε «ποτέ». Κι όχι μόνον δεν απάντησε αλλά προσπάθησε να καταλάβει το κτίριο ιδιοκτησίας του ΕΒΕΑ, βάζοντας στελέχη του που ήθελαν…. ένα γραφείο στο Κολωνάκι».

Και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Έχουμε μία γραπτή σύμβαση, την οποία θα πρέπει να σεβαστούμε. Όσο ο κ. Καμίνης δε τη σέβεται, εμείς θ’ αντιδράσουμε με όποιο τρόπο θεωρούμε πρόσφορο».

Ο Δήμος Αθηναίων

«Η ανακοίνωση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου, μας γυρίζει πίσω σε μία Ελλάδα χωρίς κανόνες και αρχές. Παρά την όψιμη ευαισθησία για την ιστορικότητα του κτιρίου, που ρήμαζε για σχεδόν 20 χρόνια, ουδείς αμφισβητεί ότι το κτίριο ανήκει στο ΕΒΕΑ», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση – απάντηση, ο Δήμος Αθηναίων προς τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ.

Παράλληλα, επεσήμανε: «Όμως κανένας δεν πρέπει να αμφισβητεί, και πολύ περισσότερο βεβαίως ο κ. Μίχαλος, αφού ο ίδιος έχει υπογράψει το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, ότι μετά την ανακαίνισή του, το κτίριο της οδού Αμερικής 8 παραχωρείται για 14 χρόνια στον δήμο Αθηναίων, ο οποίος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση του».

Και καταλήγοντας ανέφερε: «Ο,τιδήποτε άλλο παραβιάζει τη σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που οι θεσμικοί εταίροι οφείλουν να τηρούν στις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ η προκλητική περιφρόνηση των συμφωνιών χρηματοδότησης, παραβιάζει τους κανόνες του ΕΣΠΑ, δημιουργεί ευθύνη αποζημίωσης σε βάρος του ΕΒΕΑ και δυστυχώς μας παραπέμπει στα πολιτικά ήθη μίας Ελλάδας που πρέπει να αλλάξει».

Θάνος Πλεύρης: «Η αντιπολίτευση θα ελέγξει την προγραμματική σύμβαση»

Εκ μέρους της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων, μίλησε για το θέμα στο zougla.gr, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Θάνος Πλεύρης και ξεκαθάρισε: «Θα ελέγξω την προγραμματική σύμβαση και θα ζητήσω από το Δήμαρχο, κ. Καμίνη, να τη φέρει στο δημοτικό συμβούλιο.

»Πρέπει να δούμε πρωτίστως αν στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή τήρησαν τις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στο ΕΒΕΑ κι αν τυχόν έχουμε διαπράξει αυτά για τα οποία μας κατηγορούν. Θα πρέπει ο Δήμος ξεκάθαρα, να έχει σαφή θέση αναφορικά με το εάν τήρησε τις υποχρεώσεις που είχε η προγραμματική σύμβαση, κι αυτό θα ελεγχθεί από την αντιπολίτευση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης