Στη μέγγενη των τραπεζών βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες που σύναψαν δανειακές συμβάσεις και λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση περιγράφει με επιστολή του στην εφημερίδα μας, ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Μητσούλης, ιδιοκτήτης του ιστορικού καταστήματος «ΙΛΙΟΝ» επί της Κούμα και Παναγούλη, ο οποίος έχασε το πατρικό ακίνητο, ένα από τα καλύτερα εμπορικά «φιλέτα» στην πόλη σε πλειστηριασμό. Ο ίδιος αδυνατούσε να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και επισημαίνει πως το ακίνητό του βγήκε στο σφυρί σε εξευτελιστική τιμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τη larissanet ο κ. Δημήτρης Μητσούλης εξηγεί γιατί δημοσιοποιεί το θέμα και επισημαίνει τα εξής:

«Φίλες και φίλοι,

Θέλω να κοινοποιήσω μέσα από την φιλόξενη στήλη σας κάποιες προσωπικές μαρτυρίες, που θέλω να πιστεύω ότι πέραν του ότι αφορούν το 80% του επιχειρηματικού κόσμου, θα ευαισθητοποιήσουν κάποιος αναγνώστες σας και άλλους θα τους «χαροποιήσουν» αποποιούμενος οποιαδήποτε έπαρση ή υστεροφημία από μέρους μου. Μετά από πολυετή αγώνα εργασίας, ευρηματικότητας, αγωνίας και αξιοπρέπειας, μαζί με τον αδελφό μου και ολόκληρη την οικογένειά μου, καταφέραμε κάτι που θεωρείται ακατόρθωτο για πολλούς και ιδιαίτερα στις μέρες μας: επί 27 συναπτά έτη παρείχαμε τις υπηρεσίες μας (φυσικά με το αζημίωτο) στο χώρο της υπόδησης και της ένδυσης σε χιλιάδες Θεσσαλούς και μη πολίτες, πάντα με γνώμονα το τρίπτυχο ποιότητα – τιμή – εξυπηρέτηση. Κι’ όμως αυτή η επί μακρά ετώνΕλληνική επιχείρηση με ναυαρχίδα το κεντρικό, πασίγνωστο στους Λαρισαίους, κατάστημα «ΙΛΙΟΝ», με πολλά υποκαταστήματα, που πρόσφερε εργασία σε πολλούςΛαρισαίους και πάνω από 150 προμηθευτέςΈλληνες και ξένους (αποκλειστικός αντιπρόσωπος της γνωστής φίρμας Timberland για το νομό Λάρισας), αναγκάστηκε το 2008 να χρηματοδοτηθεί από την υποτιθέμενη «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ» ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με το ποσό των 500.000,00 ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης, για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες και να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της με προσημείωση της κεντρικής ακίνητης πατρικής περιουσίας, που τότε η εμπορική της αξία ανερχόταν σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι ανταποκριθήκαμε στους όρους του δανείου καταβάλλοντας έως το 2010 90.000,00 ευρώ μόνο σε τόκους.

Το 2010 λόγω της υφιστάμενης κρίσης ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατέγραψε σημαντικότατη μείωση με αποτέλεσμα η εταιρεία να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Οι τράπεζες έκλεισαν ολοσχερώς την στρόφιγγα τόσο σε χρηματοδότηση όσο και σε αξιόγραφα σε έναν μέχρι τότε καλό πελάτη τους και σαν ντόμινο, η εταιρεία άρχισε να αδυνατεί έναντι των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών της, να μειώνει το προσωπικό της καθώς και να συρρικνώνει την δραστηριότητά της (κλείνοντας υποκαταστήματα).

Το τελικό χτύπημα ήταν το ιστορικό κατάστημα ΙΛΙΟΝ που βρίσκεται επί της οδού Κούμα και Παναγούλη τον Ιούλιο του 2012 να βγει σε πλειστηριασμό στην εξευτελιστική αξία των 321.000,00 ΕΥΡΩ.

Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει…

Να σημειώσουμε εδώ ότι η τράπεζα πριν το χτυπήσει η ιδία στον πλειστηριασμό δεν δίστασε πέραν της νόμιμης δημοσίευσης του πλειστηριασμού να κοινοποιήσει και στις μικρές αγγελίες (παρανόμως πιστεύουμε) την πώληση ενός από τα καλυτέρα «φιλέτα» της Λάρισας.

Ως υπεύθυνοςπολίτης αυτής της χώρας ερωτώ:

Αξιότιμοι κύριοι δικαστές είναι νόμιμο και ηθικό άρα και λογικό να πλειστηριάζονται καταστήματα φιλέτα στην τιμή ενός πολυτελούς διαμερίσματος;

Είναι λογικό σε περίοδο κρίσης οι τράπεζες να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους κέρδη άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2013 με χρήματα των ίδιων των φορολογούμενων που τους δόθηκαν με την μορφή εγγυήσεων για την σωτηρία τους και ξεζουμίζοντας τις Ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά;

Είναι λογικό σε χρηματοοικονομικά και δικονομικά θέματα όπως χρηματοδοτήσεις, πλειστηριασμοί, χρέη, κλπ. να εξαντλείται το «γράμμα του νόμου» όταν κατά συρροή καταστρατηγείται το σύνταγμα και οι νόμοι για σοβαρότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και το δημοκρατικό πολίτευμα;

Είναι λογικό τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες όπως είμαστε εμείς να είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ενώ τα λαμόγια που καταχράστηκαν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου να είναι στο απυρόβλητο;

Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία και σκεφτόμενος και τους άλλους συναδέλφους έμπορους και επιχειρηματίες που βρίσκονται στην ιδία δεινή κατάσταση, ένας από τους λόγους που με ανάγκασαν να αποσύρω την παράταξη «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ» από το περιφερειακό συμβούλιο ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ μιας και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν γίνεται καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της προστασίας του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Περιμένω να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, αν όχι θα είστε συνένοχοι στο βρώμικο έγκλημα που έγινε και θα γίνεται.

ΜΗΤΣΙΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΕΜΠΟΡΟΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ»

ΠΗΓΗ: larissanet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης