Σε υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πρωταγωνιστεί ένας από τους πιο διακεκριμένους ιατρούς της Ελλάδος, ο οποίος μάλιστα είναι στέλεχος του γνωστού μαιευτηρίου ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν άνδρες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, προέκυψε ότι για το χρονικό διάστημα 2007-2010 ο συγκεκριμένος επιστήμονας, Φαίδων Σκαρίμπας, εξέδιδε ψευδή φορολογικά στοιχεία καθώς εμφανιζόταν να λαμβάνει «ψίχουλα» για ιατρικές υπηρεσίες τις οποίες παρείχε έναντι αδράς αμοιβής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αναφορές του ΣΔΟΕ τον εμφανίζουν να έχει αποκρύψει εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ!

Την ίδια στιγμή οι «δηλωμένες» (στην εφορία) αποδοχές του εμφάνιζαν τελείως αντιφατικά οικονομικά μεγέθη σε σχέση με τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών καθώς και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων που διαχειριζόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ενδεικτικό ότι ο εν λόγω ιατρός – ο οποίος φέρει την ειδικότητα του μαιευτήρα- συνήθιζε να μην εκδίδει αποδείξεις ή στην καλύτερη περίπτωση να κόβει αποδείξεις για 40 ευρώ τη στιγμή που λάμβανε 4.000 και πλέον ευρώ για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρείχε στους ασθενείς του.

Η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα σοβαρή» από τις φορολογικές Αρχές αλλά και ενδεικτική για το τι ακριβώς συμβαίνει με τη διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω γιατρός όχι μόνο είναι ένα από τα πλέον γνωστά ονόματα της ειδικότητάς του αλλά στο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρος υπερσύγχρονης ιδιωτική κλινικής στη Θεσσαλία. Από τη συγκεκριμένη θέση φέρεται να έχει αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2010, τη στιγμή, δηλαδή, που ελεγχόταν από το ΣΔΟΕ ενώ τώρα εμφανίζεται να εργάζεται στην Αττική.

Μάλιστα, πριν από λίγες μόλις ημέρες το δικαστικό τμήμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ απέστειλε το φάκελο του μαιευτήρα στην Δ’ ΔΟΥ Αθηνών ζητώντας να εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Η έρευνα

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από το 2011. Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία της Δίωξης οι οποίες απεκάλυπταν τη μέθοδο που ακολουθούσε ο διακεκριμένος επιστήμονας προκειμένου να αποκρύπτει τα πραγματικά του εισοδήματα.

Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει ότι η επιχείρηση-εξακρίβωσης των καταγγελιών περί παράνομου πλουτισμού ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2011.

Δυο ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ επισκέφτηκαν τον μαιευτήρα στο ιατρείο του, ζητώντας να τους παραδώσει συγκεκριμένα φορολογικά στοιχεία, όπως: βιβλία εσόδων-εξόδων, βιβλία επίσκεψης ασθενών, διπλότυπες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών καθώς και πέντε μπλοκ αποδείξεων. Σκοπός τους ήταν να διεξάγουν εξονυχιστικό έλεγχο και να προβούν σε οικονομικές διασταυρώσεις.

Φοροδιαφυγή-μαμούθ

Στις 14 Οκτωβρίου του 2011, αφού επεξεργάστηκαν και ανέλυσαν τα φορολογικά στοιχεία του ιατρού, συνετάχθη το υπηρεσιακό σημείωμα ελέγχου. Σε αυτό περιγράφονταν με λεπτομερή τρόπο οι οικονομικές «ατασθαλίες» του μαιευτήρα, ενώ μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ.

Ειδικότερα, από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις:

– Για τη χρήση του οικονομικού έτους 2007, ο μαιευτήρας δεν είχε εκδώσει φορολογικά στοιχεία εσόδων για παρεχόμενες υπηρεσίες προς τρίτους αξίας 4.500 ευρώ. Παράλληλα, βρέθηκε μια ανακριβή απόδειξη παροχής υπηρεσιών αξίας 40 ευρώ, για υπηρεσίες αξίας 4.100 ευρώ. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο μεγαλογιατρός δεν έκοψε αποδείξεις για παρεχόμενες υπηρεσίες συνολικής αξίας 106.353 ευρώ!

– Για τη χρήση του οικονομικού έτους 2009, ο μαιευτήρας είχε «φροντίσει» να εξαφανίσει φορολογικά στοιχεία εσόδων για παρεχόμενες υπηρεσίες αξίας 8.700 ευρώ, ενώ «φτερά» είχαν κάνει και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς πελάτες, συνολικής αξίας 36.106 ευρώ.

– Τέλος για τη χρήση του οικονομικού έτους 2010 προέκυψε ότι ο μαιευτήρας απέκρυψε εισοδήματα συνολικού ύψους 71.540 ευρώ!

Σύμφωνα με τις χρονικές περιόδους 2007,2009 και 2010, ο -«φτωχός» σύμφωνα με τις αλλοιωμένες φορολογικές του δηλώσεις- ιατρός απέκρυψε από την εφορία πάνω από 200.000 ευρώ.

«Τα ανωτέρω προκύπτουν από την επεξεργασία και τον αντιπαραβολικό έλεγχο των επισήμων τηρούμενων φορολογικών βιβλίων και στοιχείων και των δηλωμένων εισοδημάτων, με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων για το χρονικό διάστημα από 1/1/2007 έως και 31/12/2010» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ελεγκτές στο υπηρεσιακό σημείωμα ελέγχου.

Δείτε τα έγγραφα

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης