Φρένο στις εργασίες κατασκευής της Γέφυρας του Αξιού, που συνδέει χωριά του δήμου Δέλτα, έβαλε εδώ και τρεις μήνες ο εντοπισμός οβίδας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο βυθό του ποταμού.

Παρότι όμως η οβίδα απομακρύνθηκε άμεσα από ομάδα του στρατού, το έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν φόβοι, αλλά και ενδείξεις, ότι υπάρχει και άλλο πολεμικό υλικό, επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός σήμανε συναγερμό στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), το οποίο απαγόρευσε τη συνέχιση των εργασιών, ζητώντας από τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει περαιτέρω έλεγχος και εκκαθάριση στο τμήμα όπου κατασκευάζεται η γέφυρα (συνδέει τη Βραχιά με το Ανατολικό), προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες οβίδες. Τους φόβους του στρατού ενισχύει και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη γέφυρα είχε βομβαρδιστεί την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι διαπιστώσεις της ειδικής ομάδας του στρατού (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων) για ενδεχόμενη ύπαρξη και άλλων οβίδων στον Αξιό έγιναν κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης της πρώτης, τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από αυτοψία στην περιοχή ο στρατός σε έγγραφο που απέστειλε στη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφέρειας χαρακτηρίζει το χώρο ύποπτο και επικίνδυνο για ύπαρξη πολεμικού υλικού.

Ωστόσο, η διαδικασία εκκαθάρισης, για την οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα ο στρατός, κοστολογείται στα 36.000 ευρώ, ποσό που καλείται να καταβάλει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υλοποιεί την κατασκευή της γέφυρας του Αξιού. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η οποία υποχρεούται να συνάψει σύμβαση με το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης