Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η Ελλάδα στο θέμα της υποδοχής προσφύγων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, μετά τη συνάντησή του, νωρίτερα την Τρίτη με τον Έλληνα επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά την οποία, εκτός από τις τρέχουσες προκλήσεις στα θέματα μετανάστευσης, συζητήθηκαν και οι σοβαρές απειλές από τους ξένους μαχητές (foreign fighters).

Οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι συνεργάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν ως υπουργοί Άμυνας των χωρών τους, τάχθηκαν υπέρ της πλήρους εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την πολιτική για θέματα χορήγησης ασύλου, η οποία, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός, δεν εφαρμόζεται από όλα τα κράτη-μέλη. Ο κ. ντε Μεζιέρ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη εφαρμογής κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, με ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης, για παράδειγμα, για τους μετανάστες στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων δεν ξεκινά ούτε εντός ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά στις χώρες προέλευσης και διέλευσης» δήλωσε και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η δικτύωση όλων αυτών των χωρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού το πρόβλημα.

Από τη μεριά του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η μετανάστευση αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμφώνησε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μαζί με τις χώρες προέλευσης και διακίνησης. Αναφέρθηκε δε ειδικά στο θέμα της επανεγκατάστασης των προσφύγων σε επείγουσες περιπτώσεις, επαινώντας τη Γερμανία για την επανεγκατάσταση προσφύγων σε κατάσταση ανάγκης, ιδιαιτέρως Σύρων.

«Ο καταμερισμός της ευθύνης στην ΕΕ είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά. Η παρούσα κατάσταση, με τις χώρες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αιτήσεις παροχής ασύλου να είναι και εκείνες που επανεγκαθιστούν τους περισσότερους πρόσφυγες, απλώς δεν είναι βιώσιμη» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στη νόμιμη μετανάστευση, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για την ανάγκη η Ευρώπη να προσελκύσει τους ανθρώπους με τις σωστές δεξιότητες και ταλέντα, και αναφέρθηκε στην «μπλε κάρτα», η οποία εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία, τασσόμενος υπέρ της επέκτασής της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην υποδοχή των προσφύγων, ο κ. ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις για το εάν η Γερμανία θα εξακολουθήσει να μην επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης