«Η Ελλάδα έκανε τρομερή δημοσιονομική προσαρμογή -η οποία ήταν αναπόφευκτη- και από έλλειμμα ύψους 15% βρίσκεται σήμερα μ’ ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν οριστικοποιηθούν και επαληθευτούν τα στοιχεία, πιστεύω ότι θα γίνει συζήτηση για τα επιτόκια και τη διάρκεια της χρηματοδότησης και οι προσπάθειες της Ελλάδας θα δικαιωθούν» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Στην ομιλία που εκφώνησε το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα ο κ. Τρισέ, με τίτλο «μαθήματα από την κρίση: βελτιώνοντας την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ» έκανε ειδικές αναφορές στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει γίνει τρομερή προσαρμογή και ότι η εξυγίανση αυτή ήταν αναγκαία, για να περάσει η Ελλάδα σε μια ισορροπημένη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά από έλλειμμα 15% τους τελευταίους 12 μήνες πέρασε σ’ ένα μικρό πλεόνασμα. Όταν θα έχουμε τα οριστικά στοιχεία και υπάρξει επαλήθευση, θα γίνει συζήτηση για τα επιτόκια χρηματοδότησης και για τη διάρκεια και οι προσπάθειες της Ελλάδας θα δικαιωθούν» είπε.

Όσον αφορά στη βραδύτητα αντίδρασης της Ευρωζώνης στην περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε ότι κατ’ αρχήν δεν υπήρχαν έτοιμοι μηχανισμοί και ότι όπου πρέπει να πάρουν αποφάσεις τα κοινοβούλια, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών, χρειάζεται χρόνος.

Για τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ των πιστωτριών χωρών και αυτών με τα οποία δανείζουν την Ελλάδα, ο κ. Τρισέ είπε ότι «αποτελεί ένα είδος σπρεντ αντιστάθμισης του κινδύνου, έναντι κάποιας αβεβαιότητας αποπληρωμής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δέχθηκε πάντως ότι η αρνητική εικόνα για την Ελλάδα πρέπει ν’ αλλάξει. Για την ανεργία είπε ότι απασχολεί όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες αλλά περισσότερο αυτές στις οποίες υπήρξε μακρόχρονη κακοδιαχείριση. Επεσήμανε δε ότι αν τα βάρη της προσαρμογής τα είχαν επωμιστεί όλοι οι πολίτες της χώρας, η ανεργία θα ήταν μικρότερη.

Ο κ. Τρισέ διετέλεσε πρόεδρος της ΕΚΤ το διάστημα 2003-2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης