Σήμερα κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας. Ο ίδιος έκανε λόγο για «στρατιωτικού τύπου οργάνωση, για ύπαρξη όπλων, στειλιαριών και μαχαιριών» ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη και του Νίκου Μιχαλολιάκου. Περιέγραψε πως προέβαιναν σε εφόδους κατά ξένων υπηκόων και άλλων ατόμων. 

Ειδικότερα, ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας, υπήρξε πρώην μέλος της Χ.Α., εξετάστηκε καταθέτοντας εκ των έσω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάθεση έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν παρόντες εισαγγελέας και πταισματοδίκης, ενώ στο δικαστήριο ακουγόταν μόνον η φωνή του εξαιρετικά αλλοιωμένη.
Ο μάρτυρας υποβλήθηκε σε εκατοντάδες ερωτήσεις και απάντησε για όσα ο ίδιος γνώριζε για τη δομή, τη δράση και την εγκληματική δραστηριότητα της Χ.Α.

Μιλώντας από την προσωπική του εμπειρία, ως μέλος της ΧΑ από το 2012 και ως το 2013 τόνισε πως η Χρυσή Αυγή, είχε στρατιωτικού τύπου οργάνωση, ενώ αναφέρθηκε σε «βόλτες» εννοώντας τις επιθέσεις κατά αλλοδαπών και άλλων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της Προέδρου μεταξύ άλλων είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα “ντου”, τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, η να κάνουμε κάποια φασαρία».

Ο ίδιος τόνισε ότι είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη ΧΑ στη Μαλακάσα, όπου παρών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς. Σχετικά με τον Ηλία Κασιδιάρη, ανέφερε ότι «και παρακολουθούσε και μετείχε στις εκπαιδεύσεις».

«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μια φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο «ντου» στα οποία συμμετείχε και ο ίδιος όπου όπως είπε «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».

Μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως πολλοί μέσα στη Χρυσή Αυγή είχαν όπλα και οπλισμό στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος.

«Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στειλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά».

»Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περίστροφα, το ένα 45αρι» είπε.

Πρόεδρος. Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.
Μάρτυρας. Ήταν σκληρή σαν τους κομάντο.
Πρόεδρος: Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.
Μάρτυρας. Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας αναφέρθηκε, εκτενώς στο πώς ήταν δομημένα τα Τάγματα Εφόδου και ποιός ήταν ο σκοπός τους.

Εισαγγελέας. Πείτε μας για τα Τάγματα Εφόδου, τι ήταν και τι έκαναν.

Μάρτυρας: «Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 η 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της ΧΑ στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της ΧΑ και είχαμε στειλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη ΧΑ. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το “ντου” και το κάναμε».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο πως άρχισε να αποστασιοποιείται από την στρατιωτική οργάνωση της ΧΑ και τόνισε με έμφαση: «Δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος».

Στην κατάθεσή του ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα: «Zητάω συγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό» είπε και πρόσθεσε ότι δέχθηκε απειλές ο ίδιος και η οικογένεια του μετά την κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε και στον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει». Κατά τους ισχυρισμούς του μάρτυρα «πολλές φορές οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς είχαν σχέση “με την κονόμα”».

«Τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα, και άλλα όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της ΧΑ όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα…».

Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα άρχισε με καθυστέρηση καθώς το σύστημα μέσω του οποίου ακούγεται στη δικαστική αίθουσα η φωνή του αλλοιωμένη, είχε προβλήματα τα οποία στη συνέχεια, ευτυχώς επιλύθηκαν.

Διεκόπη η δίκη

Η κατάθεση του μάρτυρα διακόπηκε τελικά καθώς η υπεράσπιση παρατήρησε ότι τρίτο πρόσωπο διόρθωσε μία ημερομηνία που είπε ο μάρτυρας που είπε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του. Οι συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν έντονα και απείλησαν με αποχώρηση θεωρώντας διάτρητη την κατάθεση και ζήτησαν να διαπιστωθεί εάν υπάρχει άλλο πρόσωπο και ποιο είναι αυτό.

Σε κάθε περίπτωση κάλεσαν το δικαστήριο να μη λάβει υπόψη την κατάθεση αυτή λόγω απόλυτης ακυρότητας. Οι δικαστικοί λειτουργοί πάντως που ήταν παρόντες στη ΓΑΔΑ διαβεβαίωσαν πως δεν υπήρχε άλλο πρόσωπο στον συγκεκριμένο χώρο ενώ δεν απέκλεισαν να επρόκειτο για αντίλαλο. Τελικά το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για την επόμενη Τετάρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης