Την εργατολόγο κ. Μαρία Τσίπρα φιλοξένησαν η Λουκίλα Καρρέρ και η Λίτσα Θεοφάνους στην εκπομπή «Με το Λι και με το Λάμδα» στην τηλεόραση της Ζούγκλας.

Η κ. Τσίπρα αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται από τις 15 Μαΐου στους μισθούς για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή μία σειρά από ρυθμίσεις και διατάξεις που ψηφίστηκαν από το 2011 και ανατρέπουν το σύστημα αμοιβών που καθόριζαν τόσο η εθνική όσο και οι κλαδικές συμβάσεις.

Η ουσιαστική αλλαγή από αυτές τις ρυθμίσεις είναι ότι από τις 15 Μαΐου παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή επιδομάτων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς καταργούνται το επίδομα γάμου και άλλα 64 επιδόματα. Πλέον οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται μόνο να καταβάλουν το βασικό μισθό της κάθε σύμβασης και 4 μόνον επιδόματα: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, η κ.Τσίπρα είπε ότι ψηφίστηκε και κάτι θετικό που αφορά σε όσους περιμένουν να λάβουν τη σύνταξη τους, κι αυτό διότι θα μπορούν σε διάστημα το πολύ 45 ημερών από την ημέρα που θα υποβάλουν τα χαρτιά τους να λαμβάνουν την «προσωρινή σύνταξη» που θα αντιστοιχεί στο 50% της κανονικής, αντί να περιμένουν δύο χρόνια, χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια: Λουκίλα Καρρέρ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης