Την ενεργοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης και πιο συγκεκριμένα «έκτακτης ενίσχυσης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, δρομολογεί το υπουργείο Υγείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε πρόσφατη επίσκεψη του στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν στο «κόκκινο» εξ’ αιτίας των τραγικών ελλείψεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας αντιστοιχούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στη Δανία η αναλογία είναι 15,4 προς 1.000 κατοίκους και στην Γερμανία 11,3 προς 1.000 κατοίκους.

Χρόνο με τον χρόνο ωστόσο, τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν και εντονότερο πρόβλημα ιατρικής υποστελέχωσης. Όπως δήλωσε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας «εκτιμάται ότι ετησίως συνταξιοδοτούνται περί τους 800 γιατρούς και επιπλέον 100 υποβάλλουν παραίτηση».

Τα στοιχεία των ελλείψεων και των προβλημάτων των νοσοκομείων αλλά και τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών καλούνται να καταθέσουν οι διοικητές του ΕΣΥ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Κρήτη ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι «οι διοικήσεις μπαίνουν σε διαδικασία αξιολόγησης».

Ο ίδιος ωστόσο διευκρίνισε: «Δεν μας ενδιαφέρει να αντικαταστήσουμε την διοικητική δομή του συστήματος με ένα κομματικό στρατό δικό μας. Θα στηριχτούμε στις πιο έντιμες και αξιόπιστες δυνάμεις που έχει το σύστημα υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης