Τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας σε οικισμούς των Ρομά, καταδεικνύουν στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, στις 11 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όπως ενδεικτικά αναφέρεται, ως προς τη δραστηριότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, μόνο στους οικισμούς- καταυλισμούς Ρομά του δήμου Αχαρνών και μόνο, κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2013 έως και 25.9.2013, συνελήφθησαν 242 άτομα και βεβαιώθηκαν 418 παραβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη για τα προβλήματα ένταξης των Ρομά και την παραβατική συμπεριφορά αυτών.

«Η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται σε πολλές περιοχές της χώρας από τη διαμονή Ρομά, δεν αποτελεί αμιγώς αστυνομικής φύσεως ζήτημα, αλλά, αντιθέτως, απαιτεί την ουσιαστική- συντονισμένη παρέμβαση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, για τη μείωση ή εξάλειψη των επιμέρους παραμέτρων που το δημιουργούν ή το συνδιαμορφώνουν (υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κοινωνικής τους ένταξης, δημιουργία υποδομών κλπ)», τονίζει, ωστόσο, στο έγγραφο του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ως προς την παραβατικότητα σε οικισμούς- καταυλισμούς Ρομά, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι αυτή «εστιάζεται, ως επί το πλείστον, σε περιπτώσεις διατάραξης της κοινής ησυχίας των περιοίκων, ρύπανση του περιβάλλοντος από την καύση ελαστικών και καλωδίων που περιέχουν χαλκό, διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών, κλοπών, ληστειών κλπ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι οι δράσεις αστυνόμευσης συνεχώς επικαιροποιούνται, βελτιώνονται και αναπροσαρμόζονται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πρωτίστως προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά, για την απρόσκοπτη κοινωνική συμβίωση και εδραίωση αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες (ΟΤΑ κλπ).

Στην ίδια ερώτηση έχει απαντήσει εγγράφως στις 8 Οκτωβρίου κι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι στο πλαίσιο Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης (ΟΠΔ) που είχε υιοθετηθεί το 2001 για την κοινωνική ένταξη των ελλήνων Τσιγγάνων, εντάχθηκαν παρεμβάσεις στεγαστικού χαρακτήρα για τη βελτίωση των υποδομών διαβίωσης των Τσιγγάνων στους χώρους διαμονής τους.

Στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος που είχε διάρκεια 7 ετών (2002-2008) είχε οριοθετηθεί και το πλέγμα των βασικών υπηρεσιών στους τομείς της παιδείας, της απασχόλησης, της υγείας-πρόνοιας και του πολιτισμού-αθλητισμού για την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία.

Μετά τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από αρμόδιες τοπικές Αρχές, στο πλαίσιο χρηματοδότησης βασικών υποδομών στέγασης, εγκρίθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 94 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί εργασίες αναβάθμισης των χώρων διαβίωσης των τσιγγάνων στους ΟΤΑ της χώρας, συνολικού ύψους 61,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εκτέλεση αποκομιδής μπάζων, ύδρευσης- αποχέτευσης, οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού και εν γένει ανάπλασης των χώρων διαμονής των Τσιγγάνων, καθώς και της χρηματοδότησης -για τον σκοπό αυτόν- αγοράς ακινήτων.

Επιπλέον το υπουργείο Εσωτερικών υλοποίησε από το 2002, πρόγραμμα στεγαστικής δανειοδότησης περιορισμένου αριθμού ελλήνων Τσιγγάνων που διαβιούσαν σε καταυλισμούς ή άλλες κατασκευές, που δεν πληρούσαν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Το πρόγραμμα προέβλεπε τη χορήγηση 9.000 στεγαστικών δανείων, ύψους 60.000 ευρώ έκαστο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σε περιοχή της επιλογής των δικαιούχων.

Σήμερα μετά τη θέση σε ισχύ του άρθρου 38 του Ν. 4075/2012, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη χορήγηση συνολικά 6.670 δανείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης