Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που, όπως αποδείχθηκε από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα στελέχη της Δίωξης τους προηγούμενους μήνες, διέπραξαν φοροδιαφυγή.

Όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr την περασμένη Παρασκευή, σε αυτούς που πλέον καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη συμπεριλαμβάνονται και επτά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Μπούτος, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Μαρία (αμφότεροι δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή) διατηρούσαν λογαριασμό στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, αν και ο λογαριασμός τους στην ελβετική τράπεζα ήταν μηδενικός, από τον έλεγχο που διενήργησαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι το ζευγάρι είχε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας ύψους 3.245.757 ευρώ.

«Αυτό προέκυψε κατόπιν ελέγχου που έγινε σε βάθος 10ετίας. Ερευνήθηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, όχι μόνο οι καταθέσεις που είχαν στην HSBC. Τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ δεν θα ήταν αξιοποιήσιμα φορολογικά. Η επιμονή των στελεχών του ΣΔΟΕ και η καλή συνεννόηση με τον οικονομικό εισαγγελέα έφεραν αυτά τα αποτελέσματα, που είναι δίκαια, σύννομα, και οι εκθέσεις ελέγχου δεν κινδυνεύουν να καταπέσουν στα διοικητικά δικαστήρια» αναφέρουν στελέχη της Δίωξης στο zougla.gr.

Παράλληλα, ένας ηλεκτρονικός, ονόματι Γ.Δ., ο οποίος επίσης συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ, είχε «λησμονήσει» να δηλώσει 636.000 ευρώ, ενώ κατά τον φορολογικό έλεγχο που έγινε σε συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο, ονόματι Ν.Β. (ο οποίος επίσης είχε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία), και σε δύο μέλη της οικογένειάς του διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του κατά 470.455 ευρώ.

Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ η Αρετή

Επιπλέον, από φορολογικό έλεγχο που έκαναν τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην κόρη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, προέκυψε ότι παρουσίασε προσαύξηση περιουσίας κατά 1.463.000 ευρώ, την οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Επίσης, σε έλεγχο που έγινε στον δικηγόρο Φρ. Ραγκούση, διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας ύψους 1.606.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν τυπικό έλεγχο δήλωσης εισοδήματος και αναμένεται να προσκομίσει όλα τα στοιχεία στις 22 Απριλίου.

 
Όσον αφορά στους υπόλοιπους ελέγχους που διενεργήθηκαν κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο 2014:

  • η Π.Δ. Αττικής αποκάλυψε ότι 47 επιχειρήσεις εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά ή πλαστά τιμολόγια ύψους 60.800.000 ευρώ, στα οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 13.400.000 ευρώ, ο οποίος είτε δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο είτε συμψηφίστηκε με ανύπαρκτες δαπάνες-συναλλαγές
  • η Π.Δ. Θεσσαλίας καταλόγισε πρόστιμο ύψους 7.912.000 ευρώ σε 20 αγρότες και εννέα αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας πλαστά και εικονικά τιμολόγια
  • η Π.Δ. Νοτίου Αιγαίου επέβαλε πρόστιμα ύψους 8.000.000 ευρώ σε γραφείο γενικού τουρισμού και εκμετάλλευσης πλοίων, διότι έλαβε 367 εικονικά τιμολόγια προκειμένου να καλύψει κέρδη και να παρουσιάσει εικονικές δαπάνες
  • η Π.Δ. Ηπείρου επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.991.000 ευρώ σε τεχνική – βιομηχανική επιχείρηση στην Πρέβεζα διότι έλαβε εικονικά και πλαστά τιμολόγια.

Επίσης, διαπιστώθηκαν σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής με τη μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών:

  • στη Βούλα Αττικής, οδοντίατρος κατά τα έτη 2004-2009 δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 2.390.000 ευρώ
  • ιατρός-ουρολόγος στο Χαλάνδρι δεν εξέδωσε αποδείξεις για τα έτη 2002-2011, ύψους 1.580.000 ευρώ
  • ιατρός-γυναικολόγος στην Αθήνα δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 2.636.000 ευρώ για τα έτη 2005-2012
  • ιατρός-παθολόγος στο Χαλάνδρι δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1.325.000 ευρώ για τα έτη 2003-2011
  • ιατρός-γυναικολόγος στην Καλλιθέα δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1.125.000 ευρώ.

Παράλληλα, στον τομέα Ελέγχων που διενήργησε η Π.Δ. Αττικής, για αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας διαπιστώθηκε ότι:

  • εργάτης-ιδ. υπάλληλος, εκπρόσωπος off shore εταιρείας, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 3.018.119 ευρώ
  • ιατρός-γυναικολόγος κατά τα έτη 2005-2012 προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 6.892.000 ευρώ
  • συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του αδικαιολόγητα κατά 2.314.000 ευρώ
  • αγρότης είχε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας 356.000 ευρώ
  • έξι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων είχαν προσαύξηση περιουσίας 7.280.000 ευρώ, η οποία δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ειδικές έρευνες

– Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών πραγματοποίησε έλεγχο στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του ΕΜΠ και διαπίστωσε ότι κατά τα έτη 2002- 2013 υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος, με συνέπεια τη μη απόδοση φόρου ύψους 20.796.216 ευρώ.

– Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για προσαύξηση περιουσίας σε συνταξιούχο του ΟΑΕΕ διαπιστώθηκε ότι ποσό 4.521.670 ευρώ δεν δικαιολογείτο από τις φορολογικές του δηλώσεις.

– Τεχνική εταιρεία δεν υπέβαλε δήλωση υπεραξίας μετοχών για το έτος 2013 και δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 5.344.000 ευρώ.

– Στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου, το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για την εικονική μείωση του κυβισμού των αυτοκινήτων, άνω των 1929 cc, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας. Εμπλέκονται ιδιωτικά ΚΤΕΟ, διεκπεραιωτές, συνεργεία, μηχανολόγοι και έμποροι παλαιών αυτοκινήτων.

Το ΣΔΟΕ Π.Δ. Πελοποννήσου έχει εντοπίσει 36 περιπτώσεις. Έχουν ζητηθεί όλοι οι σχετικοί φάκελοι από το Υπουργείο Μεταφορών και τη Γ.Γ.Π.Σ., προκειμένου να γίνει διασταύρωση φακέλου και οχήματος από το Σώμα.

Η όλη έρευνα εποπτεύεται από τον οικονομικό εισαγγελέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης