«Παίζεται χοντρό παιχνίδι συμφερόντων» καταγγέλλει ο βουλευτής και συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, Νίκος Νικολόπουλος, αναφερόμενος σε δικηγόρους που, ενώ έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι / συνεργάτες υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, εντούτοις, ως ελεύθεροι επαγγελματίες παρίστανται ως συνήγοροι αντιδίκων του Δημοσίου (!) σε διάφορες υποθέσεις.

«Προ καιρού είχα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό και στα μέλη της Κυβέρνησης την εύλογη οργή και αγανάκτηση πολιτών αλλά και εγκύρων στελεχών του νομικού κόσμου, καθώς επίσης και διακεκριμένων νομικών της μαχόμενης δικηγορίας για το ηθικά ασυμβίβαστο, παράταιρο και καταδικαστέο φαινόμενο Δικηγόροι – Σύμβουλοι Υπουργών να είναι και αντίδικοι του Δημοσίου. Από τις απαντήσεις εκείνων των Υπουργών που σεβάστηκαν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην απαγορεύει αυτήν την παράλληλη άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Ως εκ τούτου είμαι υποχρεωμένος να παραθέσω μερικές αδιάψευστες απαντήσεις που έδωσαν στη Βουλή οι κ.κ. Υπουργοί και είναι ”ΚΑΡΦΟΣ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΟΝ” του κ. Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί πια να σιωπά και να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, επειδή σε όποιες περιπτώσεις παρατηρείται τέτοια πρακτική θα πρέπει να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό η άμεση απομάκρυνση των υπαλλήλων αυτών αλλά και να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες εκείνων οι οποίοι τους διόρισαν» τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος αναφέρεται πλέον σε συγκεκριμένα υπουργεία και δικηγόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα:

– Υπουργείο Ανάπτυξης: Έξι δικηγόροι μπορούν να ασκούν δικηγορία χωρίς κανέναν περιορισμό (μάλιστα ο Υφυπουργός ζήτησε για τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου και πήρε την «εξαίρεση από την αναστολή άσκησης του λειτουργήματος του Δικηγόρου Σ.Ε., ο οποίος διορίστηκε με την με Α.Π. Β1/3370/12.7.2012 και υπεγράφη από τον κ. Μανιτάκη).

– Εργασίας: Τέσσερις (4) δικηγόροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Προστασίας Πολίτη: Τέσσερις (4) δικηγόροι, ο Σ.Α. έχει εξαιρεθεί από την αναστολή.

– Εθνικής Αμύνης: Τέσσερις (4) δικηγόροι.

– Ναυτιλίας: Δύο (2) δικηγόροι, ο Δ.Γ. επιτρέπεται η άσκηση επαγγέλματος.

– Εσωτερικών: Πέντε (5) δικηγόροι, η ΝΠ έχει κάνει αναστολή επαγγέλματος.

– Περιβάλλοντος: Τρεις (3) δικηγόροι.

– Πολιτισμού 1 δικηγόρος, ο ΠΚ έχει εξαιρεθεί από την αναστολή.

– Παιδείας: Πέντε (5) δικηγόροι, όλοι εξαίρεση.

– Αθλητισμού: Δύο (2) δικηγόροι, για τη ΜΔ «με υποθέσεις που έχει χειριστεί θα μας ενημερώσει».

– Εξωτερικών: Ένας (1) δικηγόρος, ο ΠΑ «δεν έχει παραστεί και συζητήσει οιαδήποτε υπόθεση ενώπιον των Δικαστηρίων».

– Μακεδονίας: Ένας (1) δικηγόρος, η ΒΣ« δεν έχει παραστεί και συζητήσει οιαδήποτε υπόθεση ενώπιον των Δικαστηρίων».

Χαρακτηριστικές ήταν οι απαντήσεις ορισμένων υπουργών, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι το κρίσιμο του ζητήματος μου απάντησαν ως εξής:

– Εργασίας : «Κατά δήλωση των ανωτέρω, μετά τον διορισμό τους δεν έχουν αναλάβει, ως δικηγόροι, τον χειρισμό υπόθεσης αντιδικίας με το δημόσιο». Ας είμαστε καλόπιστοι.

– Μακεδονίας: «…δίδεται άδεια στη ΒΣ για την άσκηση ιδιωτικού έργου πλην όμως… ο Υπουργός είναι και θα παραμείνει ενήμερος για τις υποθέσεις, τον χειρισμό των οποίων θα αναλαμβάνει….». Εκτός των άλλων θα κοιτάζει και πινάκια.

– Προστασίας του Πολίτη: «Η κατοχή της θέσης ειδικού συμβούλου ή συνεργάτη… δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δικηγόρου…».

– Ενέργειας: «Κανείς από τους αναφερομένους στα ανωτέρω έγγραφα δικηγόρους δεν χειρίζεται υποθέσεις με αντίδικο το Δημόσιο».

– Ανάπτυξης: «Οι δικηγόροι ειδικοί σύμβουλοι – ειδικοί συνεργάτες, που αναφέρονται στα ανωτέρω μας έχουν ενημερώσει πως δεν χειρίζονται υποθέσεις που να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης