Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής με τη συνδρομή της αντίστοιχης Υποδιεύθυνσης της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Το κύκλωμα διακινούσε μετανάστες από την Ελλάδα προς Γερμανία και Αυστρία μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας.

Ειδικότερα, την Πέμπτη συνελήφθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 11 άνδρες (4 υπήκοοι Συρίας, 6 υπήκοοι Πακιστάν και ένας υπήκοος Ιράκ) ηλικίας από 25 έως 46 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δυο υπήκοοι Συρίας, 38 και 30 ετών, που αποτελούν τα ηγετικά μέλη του κυκλώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκατηγορούμενοι τους είναι ακόμα 17 αλλοδαποί εκ των οποίων τέσσερις είναι υπήκοοι Πακιστάν και Συρίας, ηλικίας από 23 έως 53 ετών και οι υπόλοιποι 13 δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι οκτώ εκ των τελευταίων είναι κάτοικοι Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι δρούσαν από τον Μάιο του 2014 και έχουν διακινήσει τουλάχιστον 200 μετανάστες ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά. Μάλιστα κατά τη διαδρομή και κυρίως στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα τους εξανάγκαζαν να διασχίζουν και να κρύβονται ακόμα και 2-3 νύχτες υπό άσχημες συνθήκες μέσα σε δασώδη έκταση κοντά στον Αξιό ποταμό σε μια περιοχή που οι μετανάστες ονομάζουν «ζούγκλα».

Το κόστος της διακίνησης κατ΄ άτομο από την Ελλάδα έως την Αυστρία κυμαίνονταν από 3.050 έως 4.200 ευρώ (1.700 – 2.500 ευρώ από την Ελλάδα μέχρι τη Σερβία και 1.350 – 1.700 ευρώ από τη Σερβία μέχρι την Αυστρία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό προηγήθηκε αστυνομική επιχείρηση την Πέμπτη το πρωί στο χωριό Πολύκαστρο του Κιλκίς όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων του χωριού 21 υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι επρόκειτο να διακινηθούν προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Κατά τον εντοπισμό τους συνελήφθη και ένας 25χρονος, μέλος του κυκλώματος, που είχε αναλάβει το ρόλο του οδηγού-συνοδού.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι 21 υπήκοοι Συρίας στις 31 Μαρτίου είχαν αφιχθεί στη Μυτιλήνη προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια. Την επόμενη ημέρα επιβιβάστηκαν σε πλοίο της γραμμής και αφού έφτασαν στον Πειραιά πήγαν μετά στο Σταθμό Λαρίσης και με τρένο κατευθύνθηκαν προς Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια με ταξί πήγαν στο σταθμό των ΚΤΕΛ και έβγαλαν άμεσα εισιτήριο για το Πολύκαστρο όπου και μετέβησαν σε τρία δρομολόγια. Στο τελευταίο δρομολόγιο οι μετανάστες συνοδεύονταν από τον 25χρονο. Όταν έφτασαν εκεί και αφού εξέδωσαν εισιτήρια για τον επόμενο «σταθμό» τους, το χωριό Εύζωνοι, όλοι ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τον Φεβρουάριο όταν οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για κύκλωμα που ασχολείται με διακίνηση μεταναστών προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τον τρόπο δράσης του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προχωρούσαν στη διακίνηση των μεταναστών χρησιμοποιώντας φορτηγά, αυτοκίνητα ή τρένα μέσω Σκοπίων και Σερβίας χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους. Τους μετανάστες τους έβρισκαν όταν εκείνοι έφταναν στην Αθήνα.

Επιπλέον χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους ήταν όταν κανένα μέλος -πλην των ηγετικών- δεν είχε απευθείας επικοινωνία με τους διακινούμενους. Οι δυο «εγκέφαλοι» δεν είχαν καν απευθείας επικοινωνία με τους οδηγούς-συνοδούς και τους οδηγούς των διακινούμενων. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, εξασφαλίζονταν, τόσο η διατήρηση κάποιας μορφής ελέγχου όσο και μια μορφή «εξειδίκευσης» κάθε μέλους και υποομάδας.

Ακόμη τέσσερις εκ των συλληφθέντων και ένα ακόμη άτομο εντάχθηκαν στο κύκλωμα εκμεταλλευόμενοι την επαγγελματική τους απασχόληση ως ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιανικής πώλησης, μεταφοράς χρημάτων κλπ) τα οποία παράλληλα με τη νόμιμη δραστηριότητα τους, λειτουργούσαν και ως «γραφεία hawala», δηλαδή «γραφεία» μεταφοράς χρημάτων διακινούμενων μέσω κωδικών.

Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν 15.000 ευρώ, λάπτοπ, βιβλία hawala, αποδείξεις εμβασμάτων από και προς Σκόπια, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία και άλλες χώρες, πολλά κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, φωτογραφίες τρίτων προσώπων, ασυμπλήρωτες αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, 24 πακέτα τσιγάρα και 50 συσκευασίες χύμα καπνού χωρίς την προβλεπόμενη ταινία Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ένα αυτοκίνητο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης