Προσομοιωμένη ολοήμερη άσκηση ετοιμότητας, με την κωδική ονομασία «Κλεψύδρα 2012», στους 4ετείς δόκιμους υπαστυνόμους της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε σενάρια αστυνομικής ανταπόκρισης με κλιμακούμενη δυσκολία, ολοκληρώθηκε χθες (04.04.2012) στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Η οργάνωση και ο συντονισμός των προσομοιωμένων επεισοδίων και των γυμνασίων εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από δίμηνη συνεργασία, από κοινή ομάδα στελεχών της Διεύθυνσης Χειρισμού Κρίσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους χώρους της άσκησης, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των επεισοδίων, επισκέφθηκαν ο προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, υποστράτηγος Χρήστος Καλλίνης, καθώς και άλλοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι παρακολούθησαν από κοντά εκδοχές των σεναρίων των επεισοδίων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διακλαδικότητας και της διαλειτουργικότητας των Σωμάτων Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στελέχη και αντιπροσωπείες σπουδαστών των Παραγωγικών Σχολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος ξεναγήθηκαν – περιηγήθηκαν στους προσομοιωμένους τόπους των επεισοδίων, προκειμένου να ανταλλαχθεί χρήσιμη τεχνογνωσία και εμπειρία στον εκπαιδευτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σενάρια των προσομοιωμένων επεισοδίων περιλάμβαναν περιπτώσεις περιστατικών που, σύμφωνα με τις στατιστικές, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανισθούν, όπως λ.χ. τροχαία ατυχήματα με τραυματισμούς προσώπων, μεταφορά επικινδύνων ή ύποπτων υλικών, ελέγχους προσώπων ή οχημάτων που συμμετείχαν σε ληστείες ή διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων, διακίνηση ναρκωτικών, συμπλοκές ιδιωτών, απειλητικά τηλεφωνήματα, διαχείριση πλήθους σε ποδοσφαιρικό αγώνα κ.λπ.. Στο πλαίσιο του ρεαλισμού της εκπαίδευσης εγκαταστάθηκε και λειτούργησε ειδικό Κέντρο Επιχειρήσεων και οργανώθηκε – στελεχώθηκε πρότυπο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ επίσης συμμετείχαν προσωπικό της Ομάδας Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, διαπραγματευτές, πυροτεχνουργοί, ομάδες της ΕΚΑΜ, εξερευνητές των Εγκληματολογικών Υπηρεσιών, ομάδες της Άμεσης Δράσης και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, ασθενοφόρο της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και όχημα πυρόσβεσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σκοπός της πρακτικοποιημένης εκπαίδευσης για τους σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών είναι η κατανόηση και η συνδυασμένη εφαρμογή των συνταγματικών, νομικών και δικονομικών γνώσεων με τις αστυνομικές και επιχειρησιακές τακτικές και διαδικασίες.

Το πλαίσιο των προσομοιωμένων γυμνασίων εκπαίδευσης αυτής της μορφής αποτελεί ουσιαστικά το κεκτημένο της Ολυμπιακής εμπειρίας που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της δοκιμασίας του Προγράμματος Ασφαλείας των ΟΑ2004.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης