Με την παραλαβή 22 λεωφορείων 20 θέσεων, που θα διατεθούν για την αστυνόμευση και εξυπηρέτηση των πολιτών σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές της χώρας, άρχισε σήμερα η ανανέωση του στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος αποτελούσε «αγκάθι» για την αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει αντικείμενο έντονων ανιπαραθέσεων κατά καιρούς, καθώς τα περισσότερα οχήματα είναι σε άθλια κατάσταση και πολλά έχουν ήδη παροπλιστεί.

Η ανανέωση του στόλου της ΕΛ.ΑΣ, η οποία είχε να αγοράσει αυτοκίνητο από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αποτελεί ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα, που ξεκίνησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εδώ και περίπου ένα χρόνο και πραγματοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του με ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλειας και διάφορα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, συνολικού ύψους περίπου 43 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ανταποκρινόμενο στις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας επιτάχυνε τις σχετικές διαδικασίες για την απορρόφηση των πόρων και προχώρησε τους διαγωνισμούς. Σήμερα δε, παρέλαβε από την εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό, τα πρώτα 22 λεωφορεία συνολικής δαπάνης 2.035.530 ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό θα καλύψει το 11% των αυτοκινήτων που χρειάζεται η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να αποσυρθούν τα οχήματα που πλέον είναι άχρηστα, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί και νέο αίτημα για άλλα περίπου 25.000.000 ευρώ απο την Ε.Ε. για την προμήθεια ακόμα περισσότερων οχημάτων, ενώ παράλληλα αναμένονται και χρήματα από τον προϋπολογισμό για την υλοποίηση της ανανέωσης του στόλου.

Με τα 43.000.000 ευρώ θα αγοραστούν συνολικά 1.388 οχήματα διαφόρων τύπων, που θα διατεθούν στις αστυνομικές υπηρεσίες για τις ανάγκες αστυνόμευσης, της προστασίας των συνόρων και της οδικής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα 1.388 οχήματα, περιλαμβάνονται συγκεκριμένα 631 επιβατηγά, 408 επιβατηγά τύπου SUV, 43 λεωφορεία, 88 μοτοσυκλέτες, 49 οχήματα τύπου VAN, 80 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 66 ειδικά οχήματα τροχαίας, 18 οχήματα μεταγωγών, και 5 γερανοφόρα οχήματα.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Τα 22 πρώτα λεωφορεία παρελήφθησαν από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στη Αμυγδαλέζα, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα, ο οποίος δεν έκρυψε την χαρά του γι αυτή την εξέλιξη.

«Είμαστε χαρούμενοι σήμερα και η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί παραλαμβάνουμε το πρώτο πακέτο οχημάτων, καινούργιων οχημάτων, από χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Τόσκας μετά την παραλαβή και υπογράμμισε: «Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ελάχιστα οχήματα μπήκαν στο στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Τώρα κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με ευρωπαϊκά χρήματα. Θα ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια και με χρήματα του εθνικού προϋπολογισμού, προκειμένου να ανανεώσουμε σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό το στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα ανανεωθεί ο στόλος μόνο από τα ευρωπαϊκά χρήματα γύρω στο 15% των ενεργών οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και – όπως είπα και πριν – θα μπούν επιπλέον και εθνικά χρήματα στην προσπάθεια αυτή».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι τα πρώτα 20θέσια λεωφορεία θα πάνε σε ακριτικές περιοχές, στα νησιά και στον Έβρο, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εκτός από τα 43.000.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί απο την Ε.Ε γα την αγορά των παραπάνω οχημάτων, η Ελληνική Αστυνομία έχει αιτηθεί και αναμένει την έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης με σκοπό την επιπλέον ενίσχυση και ανανέωση του στόλου οχημάτων ως εξής:

• 10.000.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την προμήθεια 440 επιβατικών οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον (διπλού καυσίμου/αμόλυβδη-φυσικό αέριο) για τις ανάγκες αστυνόμευσης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και 11 λεωφορείων.

• 14.800.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τη προμήθεια σημαντικού αριθμού οχημάτων (άνω των 500) διαφόρων τύπων (επιβατικά περιπολικά, λεωφορεία, οχήματα μεταφοράς σκύλων, κ.λπ.).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης