Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες της οικογένειας Λιάπη μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε για το σαλέ-εξοχικό στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, που ανήκει στον πρώην υπουργό Μεταφορών και το οποίο φέρεται να ανακαινίστηκε με κρατική χρηματοδότηση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο κ. Λιάπης και οι συνιδιοκτήτες του κτηρίου αξιοποίησαν κοινοτικά κονδύλια με κρατική συγχρηματοδότηση για τη δημιουργία μονάδων αγροτουρισμού, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν πράγματι λειτούργησε ως ξενώνας το εν λόγω κτήριο και για πόσο χρονικό διάστημα (ο νόμος απαιτεί να μην αλλάξει χρήση πριν από το πέρας μίας δεκαετίας).

Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι δεν θυμούνται την προσέλευση τουριστών που να δήλωναν ότι διέμεναν στο οίκημα της οικογένειας Λιάπη. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκεται και ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργος, επειδή η αξιοποίηση των κονδυλίων έγινε μέσω της νομαρχιακής εταιρείας «Ευρυτανία Α.Ε.», στην οποία ήταν επικεφαλής.

Η θεία του Μιχάλη Λιάπη, η κα Βασιλική Λιάπη, δήλωσε μέσω του δικηγόρου της πως την επιδότηση την έλαβε η ίδια και πως εκμεταλλεύτηκε εμπορικά το εν λόγω ακίνητο διατηρώντας όλα τα απαραίτητα παραστατικά, όπως αποδείξεις, βιβλία και πελατολόγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιχάλης Λιάπης στο εξοχικό του/Πηγή φωτό: araelfoto.blogspot.gr, Β. Αραγιάννης

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Παναγιώτης Γεωργακόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Εκπροσωπώντας τη Βασιλική, σύζυγο Δημητρίου Λιάπη, και επί έτη δικηγόρος της, κατ’ εντολήν της έχω να σημειώσω τα εξής:

– Η κυρία Λιάπη ήταν η μόνη και αποκλειστική δικαιούχος της επιδότησης. Ουδείς άλλος. Σημειωτέον ότι αυτή η επιδότηση ήταν ένα μικρό μόνο ποσοστό από το σύνολο της δαπάνης για την ανακαίνιση της πατρικής οικίας του συζύγου της.

– Ήταν η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση των προς ενοικίαση δωματίων, διατηρώντας νομίμως όλα τα απαραίτητα παραστατικά που εκδίδονταν στο όνομά της (βιβλία, πελατολόγιο, αποδείξεις κ.λπ.). Ουδείς άλλος.

– Την εμπορική αυτή δραστηριότητα τερμάτισε αργότερα, λόγω θανάτου του συζύγου της. Προσφάτως μάλιστα προέβη και σε περαίωση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της επιχείρησης ως η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη. Ουδείς άλλος.

– Μετά το πέρας της εμπορικής αυτής δραστηριότητας, ούσα άκληρη, μεταβίβασε το ποσοστό της ιδιοκτησίας της στον εκ του συζύγου της ανιψιό.

Πάσα άλλη ανάμειξη συγγενικών της προσώπων είναι όχι μόνο αβάσιμη αλλά και κακόβουλη.

Από τη μεριά του, ο αδελφός του πρώην υπουργού, ο κ. Μάρκος Λιάπης, αναφέρει πως οι σχετικές καταγγελίες έχουν στόχο να βλάψουν πολιτικά τον Μιχάλη Λιάπη. «Είναι τόσο καθαρό αυτό το πράγμα, που δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε» τόνισε ο ίδιος.

Το σκάνδαλο της «Ευρυτανία Α.Ε.»

Για την «Ευρυτανία Α.Ε.» ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Εισαγγελία Καρπενησίου ότι διώκονται για απιστία τα 18 μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου Ευρυτανίας που υπηρέτησαν μέχρι τα τέλη του 2010, διότι παρείχαν παρανόμως εγγύηση προκειμένου η εταιρεία να λάβει δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ.

Το εξοχικόΜεταξύ των διωχθέντων είναι και ο νυν βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ και πρώην νομάρχης κ. Κοντογεώργος, ο οποίος την περίοδο 1992 – 1993 ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πρώην στελεχών της «Ευρυτανία Α.Ε.», αλλά και τοπικών παραγόντων, ο Μιχάλης Λιάπης αξιοποίησε τη θέση που κατείχε στην τότε κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, καθώς είχε οριστεί υφυπουργός Εμπορίου, και ενέταξε την οικία στο Μεγάλο Χωριό, η οποία ανήκε στη θεία του Βασιλική Λιάπη, σε κοινοτικό πρόγραμμα για την προώθηση του αγροτουρισμού με στόχο την κατασκευή περίπου πέντε τουριστικών καταλυμάτων.

Tο ποσό της επιχορήγησης άγγιζε τα 10Ο κ. Κοντογεώργος εκατ. δραχμές, αφού για την κατασκευή κάθε δωματίου το πρόγραμμα επιχορηγούσε 2 εκατ. δραχμές. Την εποχή εκείνη η «Ευρυτανία Α.Ε.» ήταν θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας και λειτουργούσε ως ενδιάμεσος φορέας σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που αφορούσαν στον αγροτουρισμό καθώς και άλλες δραστηριότητες.

Τελικά, το πρόγραμμα εγκρίθηκε και, όπως καταγγέλλουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής, η οικογένεια Λιάπη αξιοποίησε όλα τα «παραθυράκια» του νόμου και αναμόρφωσε την πολυτελή οικία στο Μεγάλο Χωριό αντλώντας το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης χωρίς να λειτουργήσει ούτε μία ημέρα ως αγροτουριστικός ξενώνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης