Είναι μόλις 16 ετών, αλλά αποδεικνύει ότι οι έφηβοι έχουν δομημένο λόγο, τεκμηριωμένη άποψη και μάλιστα σε σοβαρά ζητήματα που αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο λόγος για τη 16χρονη Βαγιαλένα Δράμπα, μαθήτρια του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, η οποία κατέκτησε την πρωτιά ανάμεσα σε 122 μαθητές και μαθήτριες από τη Βόρεια Ελλάδα, που συμμετείχαν στην 28η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν προ λίγων ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαγιαλένα Δράμπα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, μαζί με άλλους έξι μαθητές, στην 75η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014, στη Ρίγα της Λετονίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 16χρονη μαθήτρια δήλωσε ενθουσιασμένη γι’ αυτή την εξέλιξη και πρόσθεσε πως η ίδια, στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης, συμμετείχε στην επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναπτύσσοντας το θέμα της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Όπως είπε, πρόκειται για μια δημιουργική διαδικασία, ένα μάθημα ζωής, μια ευκαιρία, αφού άτομα από διαφορετικές πόλεις, διαφορετικής ηλικίας και ιδεολογικής βάσης,με ποικίλα ενδιαφέροντα, συναντώνται σε ένα μέρος για να αποδείξουν, πρακτικά, πως μέσα από τη συνεργασία, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν.
Παράλληλα, η μαθήτρια Ειρήνη Δαμιανίδου από το ίδιο σχολείο επελέγη να συμμετάσχει σε διεθνή φόρα, περιφερειακές και εθνικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που πραγματοποιούνται σε τακτική βάση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων – European Youth Parliament (Ε.Κ.Ν. – E.Y.P.) είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 1987 στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας με στόχο, να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση. Σκοπός του είναι να δώσει σε μαθητές Λυκείου την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που ενισχύουν την κατάρτιση των μελλοντικών Ευρωπαίων πολιτών και συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι νέοι Ευρωπαίοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια πρακτική, ρεαλιστική εμπειρία προσομοίωσης των λειτουργιών και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος- European Youth Parliament Greece (Ε.Κ.Ν.Ε.- E.Y.P. – Greece), είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο συγκροτήθηκε το 1992 (εγκεκριμένο από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την υπ΄ αριθμό 8671/95 απόφαση του) και εδρεύει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη (άρθρο 2 του καταστατικού). Το ΕΚΝΕ είναι ο επίσημος φορέας του ΕΚΝ στην Ελλάδα και του έχει ανατεθεί, μεταξύ άλλων, η επιλογή και η προετοιμασία των ελληνικών αποστολών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στις Διεθνείς Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης