Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Δημήτρης Πανόπουλος

«Το βράδυ της επίθεσης σε βάρος του θύματος ήμουν σπίτι μου με την οικογένειά μου και έβλεπα τηλεόραση. Ακριβώς πριν, ήμουν στα μπλόκα των αγροτών στην περιοχή Καλό Νερό. Το μπλόκο άνοιξε στις 10 το βράδυ και έφυγα για το σπίτι μου. Από την πρώτη στιγμή φωνάζω ότι εγώ ήμουν σπίτι μου την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση σε βάρος του άτυχου ανθρώπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτά τα λόγια ο Ορέστης Ντούτσης, Βορειοηπειρώτης, σπάει τη σιωπή του στη zougla.gr.

Κατηγορείται για τη δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου στο γραφείο του στην Κυπαρισσία στις 26 Ιανουαρίου του 2009. Η είδηση του στυγερού εγκλήματος, τότε, είχε «παγώσει» την κοινή γνώμη. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, δηλώνει αθώος.

Κατά το κατηγορητήριο, βέβαια, είναι εκείνος που έπεισε τον συγκατηγορούμενό του, αλβανικής καταγωγής, να «τρυπώσει» στο γραφείο του δικηγόρου και να του δώσει ένα «γερό μάθημα», ικανό να τον αποτρέψει από το να παραστεί στο δικαστήριο. Απώτερος σκοπός του -σύμφωνα με τη δικογραφία- ήταν να ματαιωθεί μια δίκη με κάποια πρόσωπα τα οποία εκπροσωπούσε το θύμα και βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Όντως, ο Ιωάννου ήταν ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε αντιδίκους μου σε κάποιες υποθέσεις, αλλά δεν είπα να του κάνουν τίποτα. Είναι όλα ψέματα» υποστηρίζει.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ο Ντούτσης αρχικά (στην αστυνομία) αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με το έγκλημα. Στον ανακριτή, όμως, ανακάλεσε και ομολόγησε ότι έδωσε την εντολή. Στη συνέχεια, βέβαια, πήρε πίσω την ομολογία του.

Ο ίδιος λέει: «Εγώ ουδέποτε ομολόγησα. Αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρο. Και στην αστυνομία και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο δήλωσα και είμαι αθώος. Κάποια στιγμή, όταν πήγα για να απολογηθώ στον ανακριτή με τον τότε δικηγόρο μου, πιέστηκα από αυτόν, με την ψυχολογία στα τάρταρα και τον δικηγορικό σύλλογο και την οικογένεια του θύματος να ασκεί πιέσεις, να δηλώσω ότι αποδέχομαι εν μέρει την κατηγορία. Μάλιστα, για να πειστώ, ο τότε δικηγόρος μου, επειδή αρνιόμουν να παραδεχθώ κάτι που δεν ήταν αληθές, αναγκάστηκε να ζητήσει δύο φορές προθεσμία για την απολογία μου από τον τότε ανακριτή. Ο τότε δικηγόρος μου μού έδειξε μπροστά στην οικογένειά μου τον κώδικα λέγοντάς μου ότι “άντε, βρε Ορέστη, πες αυτό που σου λέω και θα δεις ότι θα είναι ένα πλημμέλημα και θα τελειώσεις με μια ποινή 3-4 μήνες για σωματική βλάβη”. Μάλιστα, μου είπε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ηρεμούσε η οικογένεια και ο δικηγορικός σύλλογος και, όταν γινόταν αυτό, θα μπορούσα να ζητήσω να ανακαλέσω την απολογία μου αυτή. Εγώ, πράγματι, επειδή δεν άντεχα το βάρος του ψέματος της αποδοχής εν μέρει της κατηγορίας, ζήτησα από τον ανακριτή και απολογήθηκα ξανά και είπα ότι όσα ανέφερα στην προηγούμενη κατάθεσή μου δεν ήταν αλήθεια και ήταν λόγια και συμβουλή του τότε δικηγόρου μου. Μάλιστα, ο τότε δικηγόρος μου έχει καταθέσει και εξηγήσει και θα το κάνει ξανά πώς και γιατί έγινε ό,τι έγινε».

Η δίκη 

Η υπόθεση, η οποία συγκλόνισε την κοινή γνώμη, εκδικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας. Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, την οποία τέλεσαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς να τους αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό. Επίσης, έχουν καταδικασθεί σε 18 μήνες φυλάκισης έκαστος για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ανάμεσα στους μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει είναι η χήρα, σύζυγος του θύματος Σοφία Ιωαννίδου, και ο αδελφός του, επίσης δικηγόρος και συνήγορος πολιτικής αγωγής, Παναγιώτης Ιωάννου. Ακόμη εξετάστηκε ο λογιστής που βρήκε πρώτος το θύμα.

Ο δικηγόρος

Στην εκπομπή Cosa Nostra φιλοξενήθηκε ο συνήγορος του κ. Ντούτση, Δημήτρης Γκαβέλας, ο οποίος δήλωσε ότι ο εντολέας του «βαπτίστηκε» κατηγορούμενος για τον απλό λόγο ότι η αστυνομία δεν έβρισκε ικανά στοιχεία για να εξιχνιάσει την υπόθεση. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι από πίσω κρύβονται άλλα, σκοτεινά, συμφέροντα.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσει να αναδειχθεί η αλήθεια. Τα ενοχοποιητικά στοιχεία είναι μόνο αυτές οι αντιφατικές εκδοχές και η ομολογία. Ο λογιστής κατέθεσε ψευδή στοιχεία» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης