Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Η Asun Alamillo Costa γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βιγιαρεάλ, μια μικρή πόλη, γνωστή για την ποδοσφαιρική της ομάδα, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το zougla.gr συνομίλησε μαζί της και της ζήτησε να σκιαγραφήσει το πώς μια νεαρή Ισπανίδα αντιλαμβάνεται την πολιτική κρίση που διέπει τη χώρα της, μετά τα βίαια επεισόδια στο δημοψήφισμα της Καταλονίας.

«Παρακολουθούσα έκθαμβη τι συνέβαινε την Κυριακή στην Καταλονία. Πραγματικά ήταν σοκαριστικό, δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι φτάσαμε μέχρι εδώ, από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσα καν να βλέπω τους συμπολίτες μου να υποφέρουν από τη βία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση για τη χώρα μου, δυστυχώς», μας επισημαίνει, εξηγώντας πώς φτάσαμε μέχρι εδώ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άσουν εργαζόταν στη χώρα της ως δημοσιογράφος«Το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα, αφού συζητείται εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα πριν από μία δεκαετία η Βουλή της Καταλονίας ψήφισε για την αλλαγή της νομοθεσίας που θα διέπει την περιοχή. Η κυβέρνηση τότε, που ήταν το σημερινό κόμμα του Ραχόι, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον αυτού του ψηφίσματος. Μετά από δύο χρόνια το ψήφισμα κρίθηκε παράνομο, και κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα.

»Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε το καταλανικό ψήφισμα κι αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και συζητήσεις, αφού ο κόσμος άρχισε να νιώθει ότι το κράτος τους υποτιμά και τους αντιμετωπίζει με διακρίσεις. Όλα αυτά τα χρόνια έκτοτε το αίσθημα της ανεξαρτησίας και της αντίδρασης κατά της Μαδρίτης ισχυροποιείται, ενώ παράλληλα οι καταλανοί πολιτικοί που δεν έβαζαν το θέμα πρώτο στην ατζέντα τους κατηγορούνταν από τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Το 52% του κόσμου ψήφισε κόμματα που ήταν κατά της ανεξαρτησίας, όμως λόγω του εκλογικού συστήματος που ισχύει, το 52% των βουλευτών που εκλέχθηκαν ήταν υπέρ! Έτσι, στο καταλανικό κοινοβούλιο η πλειοψηφία ήθελε την ανεξαρτησία, κάτι που δεν ίσχυε απαραίτητα και για τον λαό»
»Κι έτσι φτάσαμε στον Σεπτέμβρη του 2016 και στις τοπικές εκλογές, που αποτέλεσαν και την καλύτερη σφυγμομέτρηση για το αν η πλειοψηφία των Καταλανών ήθελαν ή όχι την ανεξαρτησία τους. Το 52% του κόσμου ψήφισε κόμματα που ήταν κατά της ανεξαρτησίας, όμως λόγω του εκλογικού συστήματος που ισχύει, το 52% των βουλευτών που εκλέχθηκαν ήταν υπέρ! Έτσι, στο καταλανικό κοινοβούλιο η πλειοψηφία ήθελε την ανεξαρτησία, κάτι που δεν ίσχυε απαραίτητα και για τον λαό.

»Πρόεδρος της Καταλονίας εκλέχθηκε ο Κάρλες Πουτζεμόντ ο οποίος έχει μοναδικό θέμα στην ατζέντα του το θέμα της ανεξαρτησίας και το προώθησε πολύ τον τελευταίο χρόνο. Στις 6-7 Σεπτεμβρίου φέτος που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, το 52% των βουλευτών απλά αγνόησαν τη βούληση των υπολοίπων, δηλαδή των άλλων μισών! Άρα είχαμε τη γνώμη των μισών Καταλανών να έχει αγνοηθεί εντελώς! Έτσι, αποφάσισαν ότι θα έχουμε δημοψήφισμα κι αν η πλειοψηφία ψηφίσει ναι, κι ας μην έχει σημασία πόσοι θα ψηφίσουν, τότε θα έχουμε ανεξαρτησία! Η ισπανική κυβέρνηση από την αρχή έλεγε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και δεν το επιτρέπει, η καταλανική όμως επέμεινε…

Τι πιστεύουν οι υπόλοιποι Ισπανοί

Τι πιστεύει η Άσουν, αλλά και ο μέσος Ισπανός, κατά τη γνώμη της, σχετικά με το δημοψήφισμα; Η νεαρή κοπέλα μας δίνει ένα παράδειγμα:

«Γνωρίζετε κάποια ευρωπαϊκή χώρα όπου το Σύνταγμά της θα επέτρεπε την απόσχιση περιοχών; Φαντάζεστε να υπήρχε ένα τέτοιο αίτημα εδώ στην Ελλάδα, π.χ. για την Κρήτη, ή για την πλούσια Μύκονο»; ​«Γνωρίζετε κάποια ευρωπαϊκή χώρα όπου το Σύνταγμά της θα επέτρεπε την απόσχιση περιοχών; Φαντάζεστε να υπήρχε ένα τέτοιο αίτημα εδώ στην Ελλάδα, π.χ. για την Κρήτη, ή για την πλούσια Μύκονο; Κανείς δεν θα το επέτρεπε αυτό», τονίζει.

«Άλλωστε», συνεχίζει η Άσουν, «η Καταλονία ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητη, είναι ψέμα αυτό που λένε οι ίδιοι ότι πάντα τους αντιμετώπιζαν σαν «ισπανική αποικία» κι ότι πρέπει να αλλάξει αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα τους επιτρέπεται χωρίς κανένα πρόβλημα να έχουν την κουλτούρα τους, τη γλώσσα τους, να διατηρούν την ταυτότητά τους, χωρίς κανένα πρόβλημα ή πίεση»…

«Κάτι άλλο κρύβεται από πίσω»

Η πρωταρχική αιτία της κρίσης, σύμφωνα με την Ισπανίδα, είναι ότι «δεν υπήρξε ποτέ διάλογος, καμία σοβαρή πολιτική διαδικασία για το ζήτημα, είχαμε μόνο δικαστήρια και εντάσεις. Έτσι κλιμακώθηκε το πρόβλημα, αφού δεν το χειρίζονται οι λαοί και οι πολιτικοί στην πραγματικότητα, αλλά το δικαστήριο»…

»Θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές ψεύδονται με τα επιχειρήματα τους. «αν ακούς μόνο τα επιχειρήματα του Ραχόι, τότε θεωρείς ότι οι Καταλανοί έχουν άδικο. Αν ακούς μόνο τους Καταλανούς, τότε θα μισήσεις τους υπόλοιπους που δεν τους επιτρέπουν την ανεξαρτησία», επισημαίνει η νεαρή ισπανίδα, που μιλάει επίσης τα καταλανικά.

​«Ας μην ξεχνάμε ότι η Καταλονία, από τις πλουσιότερες περιοχές, δίνει πολλά χρήματα στην κεντρική κυβέρνηση τα οποία καταλήγουν στις πιο φτωχές περιοχές. Αυτή όμως δεν είναι η έννοια της αλληλεγγύης; Έτσι δεν λειτουργούν και τα υπόλοιπα κράτη»;»Πιστεύω ότι κάτι άλλο, πολύ σημαντικότερο, κρύβεται πίσω από αυτή την ένταση. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Καταλονία υπάρχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφθοράς στη χώρα, και από την άλλη το κόμμα του Ραχόι είναι το πιο διεφθαρμένο από όλα του Κοινοβουλίου! Εδώ και δύο μήνες μιλάμε σε όλη την Ισπανία μόνο για αυτό το θέμα και για τίποτα άλλο, ενώ υπάρχουν ένα σωρό άλλα σημαντικά προβλήματα», επισημαίνει με νόημα…

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Καταλονία, από τις πλουσιότερες περιοχές, δίνει πολλά χρήματα στην κεντρική κυβέρνηση τα οποία καταλήγουν στις πιο φτωχές περιοχές. Αυτή όμως δεν είναι η έννοια της αλληλεγγύης; Έτσι δεν λειτουργούν και τα υπόλοιπα κράτη», αναρωτιέται, υπονοώντας ότι τα χρήματα βρίσκονται πίσω από το δημοψήφισμα…

«Οι πολιτικοί βέβαια δεν το λένε έτσι, γιατί θα ακουγόταν άσχημα… Το λένε «χωρίς την Ισπανία, θα ήμασταν πλουσιότεροι». Αυτά όμως δεν τα ακούμε και από τους βορειοευρωπαίους για τους πιο φτωχούς νότιους», επισημαίνει.

Εν κατακλείδι, η Άσουν τονίζει ότι «δεν θα ήθελα ποτέ να δω την Καταλονία ανεξάρτητη. Πολύ απλά, διότι δεν βρίσκω κανέναν λόγο να συμβεί αυτό. Αν είχαμε σωστό διάλογο μέχρι τώρα, δεν θα φτάναμε μέχρι εδώ»…

Και η επόμενη μέρα;

«Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη λύση. Δεν υπάρχει αφενός καμία εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα (90% υπέρ), άρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ότι όντως οι περισσότεροι Καταλανοί θέλουν ανεξαρτησία. Πιθανότατα όμως, το χάσμα έγινε μεγαλύτερο μετά από τις βιαιότητες. Πιθανότατα μετά από την Κυριακή, περισσότεροι Καταλανοί ταυτίστηκαν με το ναι…

«Ο Ραχόι, στο διάγγελμά του μιλούσε σε αόριστο χρόνο, σαν να ήταν κάτι που πέρασε και τελείωσε. Όμως, όλα ξεκίνησαν την Κυριακή. Το μέλλον είναι απρόβλεπτο. Ελπίζω μόνο ότι δεν θα συμβεί αυτό που λένε: Ότι η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητη με το «έτσι θέλω», γιατί αν συμβεί, αυτό θα είναι καταστροφή και για τους υπόλοιπους Ισπανούς και για τους ίδιους… Αν υπάρχει λύση, τότε αυτή δεν είναι σίγουρα στα χέρια του Ραχόι και του Πουτζεμόντ», καταλήγει…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης