Mε απόφαση της Ολομέλειας της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 27/2 , στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Μυκόνου, πρόταση-πλαίσιο για έναν διαφορετικό προσανατολισμό αναφορικά με το σχεδιαζόμενο υπερμεγέθες 4.500 τ.μ. ξενοδοχειακό συγκρότημα στα Διβούνια της σημαντικότερης ίσως περιοχής φυσικού κάλλους, και όχι μόνο, του νησιού. Συγκεκριμένα, προτείνουν τη δημιουργία ενός Πάρκου στην περιοχή, ενός Πάρκου Αναψυχής, ενός «Ανοικτού Μουσείου»…

Με γνώμονα την αισθητική αποκατάσταση και την προστασία της πιο σημαντικής, ίσως, περιοχής φυσικού κάλλους, γωνιάς της Μυκόνου, η πρόταση, όπως επισημαίνει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου είναι λογική, είναι σαφής και αποκαθιστά ένα μεγάλο λάθος που έγινε την δεκαετία του ’90.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε η περιουσία της Μονής Τουρλιανής άλλαξε χέρια χωρίς παραγματικό λόγο και χωρίς ουσιαστικά κανένα ανταποδοτικό αποτέλεσμα.

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr στην περιοχή:

Κατεδαφίσεις έξι αστέρων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το cycladesvoice.gr:

“Δεν γυρνάμε πίσω, πάμε μπροστά και ζητάμε από τον Δήμο, τους φορείς, τους πολίτες και τις συλλογικότητες του νησιού να σκεφτούμε σοβαρά και να διερευνήσουμε σήμερα κιόλας τον νόμιμο τρόπο να επιστρέψουν, τα συγκεκριμένα κτήματα 92.000 τετραγωνικών μέτρων, εκεί που παραγματικά ανήκουν: στο Κοινόν των Μυκονίων.

Λυπούμαστε δε επιπρόσθετα, γιατί όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, η αγοραπωλησία αφορούσε τότε και τον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο” τονίζει η Κίνηση.

Κοντολογίς (όπως ανέφερε ο εισηγητής της Κ.Ε.ΠΟ.Μ.):

«…αγόρασαν μια λιτή «Ακρόπολη» και χτίζουν στην τραχηλιά της, στο μαλακό της υπογάστριο, έναν περίλαμπρο σύγχρονο Παρθενώνα, που θα λάμπει τη μέρα με τις αντανακλάσεις του απέραντου γαλάζιου από 16 πισίνες και τη νύκτα με τα χιλιάδες λαμπιόνια σαν ολόφωτη σύγχρονη γαλέρα-πολυέλαιος.
Πρόκειται ασφαλώς για μια προσπάθεια να κομπλάρει η ίδια η φύση μπροστά στο δημιούργημα των ανθρώπων…»

“Είμαστε σίγουροι ότι οι συμπολίτες μας θα διαβάσουν, θα εμπλουτίσουν και θα συνταχθούν με αυτή μας την πρόταση, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για τον Δήμο και το Κοινόν της Μυκόνου”, επισημαίνουν.

Η περιοχή των Διβουνιών φωτογραφημένη από ψηλά, από τον Άι Λια photo: Βιβή Χανιώτη
Η περιοχή των Διβουνιών φωτογραφημένη από ψηλά, από τον Άι Λια (photo: Βιβή Χανιώτη)

Ακολουθεί, ολόκληρη η πρόταση των δημοτικών συμβούλων της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, Άννας Καμμή, και Δημήτρη Ρουσουνέλου προς τον πρόεδρο και τα μέλη επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Μυκόνου.

Προς : Πρόεδρο και μέλη επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Μυκόνου

Μύκονος, 27/2/2015

Θέμα: Εισήγηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας Tatianco Enterprises Company Limited.

Σε απάντηση στην έκκληση σας για συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση σχετικά με την έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας Tatianco Enterprises Company Limited για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Διβούνια στον Καλαφάτη της νήσου Μυκόνου, σας παραθέτουμε την άποψη της κίνησής μας.

Σαν πολίτες ενός τόπου που υφίσταται βάναυση κακοποίηση τα τελευταία χρόνια, ανησυχούμε βαθιά έχοντας ήδη πληροφορηθεί την επικείμενη τουριστική αξιοποίηση, από ιδιωτική εταιρεία, της περιοχής των Διβουνιών στον Καλαφάτη της Μυκόνου.

Ζητάμε την άμεση επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί, συχνά κατά παρέκκλιση κάθε λογικής αναφορικά με την έννοια της απαραίτητης προστασίας ενός τόσο σημαντικού και ιστορικά ευαίσθητου σημείου του νησιού.

Πιστεύουμε ότι πρώτος απ’ όλους ο Δήμος της Μυκόνου, πρέπει σήμερα κιόλας να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στην επικείμενη καταστροφή ενός ακόμα κομματιού της μυκονιάτικης γης που χαρακτηρίζεται για την εξαιρετική φυσική ομορφιά του. Σε αυτό πρέπει να βρει συμπαραστάτες όλους μας: φορείς, συλλογικότητες, κατοίκους και επισκέπτες. Όλους όσους αγαπούν και νοιάζονται για το νησί.

Δεν υπάρχει ήπιας μορφής επέμβαση σε ένα καθαρό κι αμόλυντο τοπίο. Οποιαδήποτε τουριστική εγκατάσταση σε άμεση γειτνίαση με τα Διβούνια –το αρχαίο Δίμαστον Όρος του Πλίνιου- έρχεται σε σκανδαλώδη αισθητική αντιπαράθεση με το τοπίο.

Εικοσιπέντε χρόνια πριν, οι συντάκτες της εφημερίδας η Μυκονιάτικη, που έδωσαν μάχη την περίοδο που ετοιμάζονταν (τότε ανατράπηκε προσωρινά) η πώληση των Διβουνιών, αναφέρουν σε πρωτοσέλιδο άρθρο φ. 19 του Ιουνίου 1990:

«Γιατί το πιο βέβαιο είναι ότι θα ξετρυπώσουν αρχιτεκτονήματα με κρατική άδεια, που θα συναγωνίζονται σε αυθαιρεσία τα προηγούμενα. Όσες διαβεβαιώσεις και να λαβαίνουμε ότι οι «Μαστοί» δεν θα ανοικοδομηθούν, κανείς δεν ξέρει ποιο κομμάτι του κτήματος δεν είναι αρχαιολογικός χώρος, μέχρι να γίνουν ανασκαφές… Αυτές όμως θα αργήσουν να γίνουν, ενώ, ενδέχεται σ’ έναν ιδανικό για εγκατάσταση τόπο σαν αυτό, τα ίχνη του παρελθόντος να καταλαμβάνουν κι ένα μεγάλο μέρος του ισθμού».

Αρκεί να φανταστεί κανείς ένα και μόνο κτίριο και μια πισίνα με όλη την «σύγχρονης μορφής και συνήθειας» αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, με λιθοδομές, σκάλες, σήκωμα τοίχων για προστασία από τον βοριά ή και από τον νοτιά, φύτευση φυτών που συνήθως δεν δένουν με το τοπίο και ούτε κατά διάνοια δεν υπήρξαν στο νησί, πλήρη φωταγώγηση της περιοχής κ.ο.κ. Κοντολογίς μια πλήρης αλλοίωση του φυσικού τοπίου νύχτα και μέρα. Πολύ δε περισσότερο αυτά θα συμβούν αν τα κτίρια είναι δύο, τρία, κλπ, ως τα 4.500 τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και τις 16 (δεκαέξι!) πισίνες που αναφέρθηκε ότι προβλέπεται να κατασκευαστούν.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου καλεί τον Δήμο Μυκόνου σε μια εκστρατεία που θα αξιώσει μια διαφορετική, μια πολιτισμικού περιεχομένου χρήση για την ευρύτερη περιοχή των Διβουνίων.

Μια πρώτη σκέψη την οποία καταθέτουμε σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου, ώστε να αξιολογηθεί, συζητηθεί και να διερευνηθεί, είναι η δημιουργία ενός Πάρκου στην περιοχή, ενός Πάρκου Αναψυχής, ενός «Ανοικτού Μουσείου», που θα στηρίζεται στα στοιχειώδη:
-φυσικό κάλλος,
-αρχαιολογικό ενδιαφέρον,
-λαογραφική σημασία,
-ναυτική παράδοση κ.ά.

Καλούμαστε να διερευνήσουμε το θέμα προς την κατεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, πιθανόν και την UNESCO.

Γνωρίζουμε ότι ο λαϊκός πολιτισμός, είτε στον περιορισμένο και ελλιπή χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, είτε στριμωγμένος σε σεντούκια, σπίτια και αποθήκες, επί χρόνια αναζητεί τη στέγη που του στερήθηκε από την τελική επιλογή της χρήσης του κτιρίου Μαύρου για στέγαση Δημοτικών Υπηρεσιών και όχι για Νέο Σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείο.

Θεωρούμε ότι οι ήπιας μορφής λιμενικές εγκαταστάσεις της περιοχής των Διβουνίων, με τις κτιριακές υποδομές, που έτσι κι αλλιώς σήμερα υπάρχουν ή όσες επιλεγεί να παραμείνουν, η ύπαιθρος, η θάλασσα και η στεριά, το φυσικό τοπίο και τα ίχνη εγκατάστασης αρχαιολογικής αξίας στην περιοχή, μπορούν να συναποτελέσουν μια εμπνευσμένη και πρωτοποριακή πρόταση για ένα Σύγχρονο Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στον ελληνικό χώρο, λειτουργικό και ανταποδοτικό.

Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι ο τρόπος που, χρόνο με τον χρόνο, πρόσθεσε ο σύγχρονος άνθρωπος την παρουσία του στην περιοχή, είναι ακριβώς ο ίδιος που, επί αιώνες τώρα, δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργούνται οι Χώρες και οι παράλιοι οικισμοί των Κυκλάδων και γενικότερα του Αιγαίου: παράγκα την παράγκα, καρνάγιο το καρνάγιο, σπίτι το σπίτι, εκκλησιά, αποθήκη, μαγαζί…

Τίποτα άλλο δεν ζητάμε σήμερα, πλην την αποκατάσταση μιας αδικίας που έγινε στον τόπο. Κάποιοι, όταν έγινε η αγοραπωλησία, καθώς και οι μετέπειτα υπεύθυνοι για τις ρυθμίσεις και τις αποφάσεις δεν στάθηκαν άξιοι και στο ύψος των περιστάσεων.

Ο τόπος μας αξίζει την αγάπη και το ενδιαφέρον μας. Αξίζει πολλές μάχες κι αυτή είναι ακόμα μια που καλούμαστε να δώσουμε.

Καλούμε σήμερα, έστω και την ύστατη ώρα, τον Δήμο Μυκόνου και τις συλλογικότητες του νησιού σε έναν αγώνα νόμιμης διεκδίκησης των όσων δικαιούται η περιοχή των Διβουνίων.

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Άννα Καμμή
Δημήτρης Ρουσουνέλος».

Πηγή: cycladesvoice.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης