Για ακόμη μία φορά τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας προειδοποιούν τους πολίτες να αποφύγουν τη χρήση τζακιών για όλο το Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι επιτελείς των υπουργείων συνιστούν τον περιορισμό της άσκοπης χρήσης τζακιών από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή, καθώς ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι πολίτες συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τις πληροφορίες ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να επιβάλει απαγορευτικό στα ελληνικά νοικοκυριά να καίνε τζάκια και ξυλόσομπες, ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα, όπου θα καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Η νέα αυτή ρύθμιση αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας και περιλαμβάνεται σε πακέτο μέτρων που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Τα μέτρα θα ανακοινώνονται με ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την Περιφέρεια Αττικής και από τον καθ’ ύλην αρμόδιο περιφερειάρχη για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Τι πρέπει να προσέχουμε:

1. Δεν καίμε παλιά έπιπλα, παντζούρια, πόρτες, ξύλα από οικοδομές κ.ά. καθώς είναι εμποτισμένα με χημικά βερνίκια και χρώματα.

2. Αγοράζουμε εγκαίρως ξύλα και τα αποθηκεύουμε σε σημείο που να προστατεύονται από τη βροχή.

3. Προσέχουμε τα ξύλα που καίμε να είναι ξερά, γιατί όταν είναι χλωρά ή βρεγμένα βγάζουν περισσότερη κάπνα.

4. Ζητάμε να δούμε τα παραστατικά που συνοδεύουν τα ξύλα και βεβαιωνόμαστε ότι είναι ελληνικής προέλευσης, διότι είναι καλύτερης ποιότητας από πολλά εισαγόμενα.

5. Καθαρίζουμε την καμινάδα τουλάχιστον έπειτα από μία ή μιάμιση σεζόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης