Αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις βρέθηκαν κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες και αυτοκίνητα, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια και τη μετακίνηση των πεζών σε… εφιάλτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα δρόμοι να πλημμυρίσουν. Χαρακτηριστική περίπτωση, η Λεωφόρος Νίκης στο ύψος του Λευκού Πύργου και η οδός Εθνικής Αμύνης, όπου οχήματα και πεζοί κινούνταν με δυσκολία από τις πρώτες πρωινές ώρες. Τροχαία ατυχήματα, μάλιστα, σημειώθηκαν λόγω της περιορισμένης ορατότητας και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις προκειμένου να απεγκλωβίσει ανθρώπους οι οποίοι παγιδεύτηκαν σε υπόγεια και αυτοκίνητα.

Την ίδια στιγμή, καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με εκατοντάδες ταξιδιώτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλη ταλαιπωρία. Επιπλέον, ζημιές προκλήθηκαν σε δεκάδες καταστήματα, με τους ιδιοκτήτες να δίνουν μάχη με σκούπες και κουβάδες για να διασώσουν τις περιουσίες τους, ενώ οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και κλαδιών στο οδόστρωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ειδικότερα, στην οδό Δωδεκανήσου κορμός δέντρου καταπλάκωσε περίπτερο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Το ίδιο συνέβη και στην περιοχή Χαριλάου, όπου ένα δέντρο ξεριζώθηκε και λίγο έλειψε να πέσει πάνω σε πεζούς.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, κακοκαιρία θα πλήττει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα ηπειρωτικά της χώρας. Στη Θράκη, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στο Βόρειο και στο Ανατολικό Αιγαίο τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα, ενώ η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε το πρωί την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ταξιδέψει προς τα νότια της χώρας.

Αύριο, Τετάρτη 16 Ιουλίου, τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα, ενώ από το Σάββατο θα υπάρξει περαιτέρω εξασθένηση με ταυτόχρονη άνοδο του υδραργύρου.

Πλημμύρες και πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη

Τις περιουσίες τους μέσα στο νερό βρήκαν το πρωί δεκάδες καταστηματάρχες των οποίων η επιχειρήσεις στεγάζονται σε ισόγεια και υπόγεια στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστική περίπτωση, κατάστημα με ρούχα στην περιοχή του Βαρδάρη, όπου πλήθος προϊόντων βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη να επιπλέουν μέσα στα νερά της βροχής.

Στην οδό Δωδεκανήσου ένα δέντρο έπεσε πάνω σε περίπτερο σε κεντρικό σημείο της πόλης. Από την πτώση προκλήθηκαν ζημιές και σε δύο παρακείμενα οχήματα. Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Αναστάτωση προκλήθηκε και στην οδό Κανάρη στου Χαριλάου, όπου ένα δέντρο λίγο έλειψε να τραυματίσει διερχόμενους πεζούς.

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την απομάκρυνση του κορμού και τον καθαρισμό οδοστρώματος και πεζοδρομίου.

Δρόμοι… ποτάμια στη συμπρωτεύουσα

Την ίδια στιγμή με δυσκολία διεξαγόταν η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στη Λεωφόρο Νίκης στο ύψος του Λευκού Πύργου, καθώς διάφορα σημεία της πλημμύρισαν.

Παρόμοιες εικόνες και στην οδό Εθνικής Αμύνης, όπου λόγω της βροχής ο δρόμος γέμισε νερά, κάνοντας δύσκολη τη ζωή τόσο των διερχόμενων οδηγών όσο και των πεζών.

Οι διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν σε φωτεινούς σηματοδότες προκάλεσαν χάος, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κίνηση στις οδικές αρτηρίες της συμπρωτεύουσας.

Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για βουλωμένα φρεάτια και κακοτεχνίες.

Στην περιοχή του Βαρδάρη τα βουλωμένα φρεάτια προκάλεσαν χείμαρρους, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πανικοβληθούν και να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου. Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στην γέφυρα των Αγίων Πάντων και στην περιοχή των Δικαστηρίων.

Σε αρκετές περιπτώσεις το οδόστρωμα υποχώρησε, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν αυτοκίνητα, ενώ σημαντικά ζητήματα προέκυψαν σε δρόμο όπου έχει στηθεί εργοτάξιο. Η έντονη βροχόπτωση γέμισε λακκούβες το έδαφος, μετατρέποντας τη διάβαση σε… αγώνα ανωμάλου δρόμου. Οι περαστικοί, κρατώντας ομπρέλες στα χέρια, κοιτούσαν αποσβολωμένοι το θέαμα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις προκειμένου να στείλει κλιμάκιά της και να απεγκλωβίσει ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένα υπόγεια λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Παράλληλα, πέντε αεροπορικές πτήσεις είχαν καθυστέρηση. Πτήση τούρκικης αεροπορικής εταιρείας που εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη άλλαξε αεροδρόμιο και προσγειώθηκε στην Αθήνα, ενώ πτήση της Ryanair από Αθήνα για Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε στην Καβάλα.

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.), έντονη αστάθεια αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ημέρες κυρίως στα ηπειρωτικά διαμερίσματα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

Από το πρωί της Τρίτης τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται στην κεντρική και βορειοδυτική χώρα και κατά τόπους στο Ιόνιο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, καθώς και τμήματα του Βόρειου και Δυτικού Αιγαίου. Οι καταιγίδες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Τρίτη, 12.00 το μεσημέρι: Η πρόγνωση του καιρού

Τρίτη, 16.00 το μεσημέρι: Η πρόγνωση του καιρού

Αύριο, Τετάρτη 16 Ιουνίου, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στη Χαλκιδική, στις Σποράδες και πιθανόν σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, ενώ κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι και πάλι τοπικά ισχυρά.

Τρίτη, 20.00 το βράδυ: Η πρόγνωση του καιρού

Τρίτη, 22.00 το βράδυ: Η πρόγνωση του καιρού

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν την Τρίτη και την Τετάρτη τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη, με αυξημένη πιθανότητα για τοπικά έντονα φαινόμενα.

Προβλήματα και στη Λαμία από την έντονη βροχόπτωση

Άρωμα… χειμώνα έχει ο καιρός την Τρίτη και στη Λαμία! Η πρόγνωση των μετεωρολόγων επαληθεύτηκε και οι κάτοικοι της πόλης ξύπνησαν το πρωί με έντονη βροχόπτωση, συννεφιασμένο ουρανό, ακόμη και… κεραυνούς! Σύμφωνα με το lamiareport.gr, από τη βροχή σημειώθηκαν δύο τροχαία ατυχήματα. Ευτυχώς, ωστόσο, από αυτά προκλήθηκαν μόνο ελαφρές υλικές ζημιές.

Η πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Τη «ζημιά» όμως την έκανε ένας από τους πολλούς κεραυνούς στην περιοχή των Δυο Βουνών, ο οποίος προκάλεσε πυρκαγιά σε δασική έκταση. Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις και κατάφεραν να την περιορίσουν έγκαιρα.

Παράλληλα, ο χείμαρρος του Ξηριά στη Ροδίτσα «φούσκωσε» και η Τροχαία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία.

Ο βροχερός καιρός αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το βράδυ σε περιοχές της Λαμίας, της ανατολικής Φθιώτιδας, του Δομοκού και της δυτικής Φθιώτιδας, ενώ θα είναι πιο ήπιος στη Λοκρίδα, όπου θα επικρατήσουν ασθενείς βροχές.

Η θερμοκρασία στη Λαμία θα φτάσει τους 26 βαθμούς. Από αύριο Τετάρτη η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι πάνω από τους 30 βαθμούς και σταδιακά θα φτάσει στους 34 το Σαββατοκύριακο.

Κακοκαιρία και στο Μεσολόγγι

Ακραία για την εποχή καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης και στο Μεσολόγγι. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει από τη Δευτέρα με έκτακτο δελτίο για έντονες βροχοπτώσεις και η πρόγνωσή της επαληθεύτηκε.

Ειδικότερα, ο καιρός στο Μεσολόγγι την Τρίτη χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Εν μέσω καλοκαιριού οι μπόρες που εκδηλώθηκαν δημιούργησαν προβλήματα και πλημμύρες σε σημεία όπου γίνονται έργα, όπως στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Πηγή: seleo.gr, thestival.gr, lamiareport.gr, onairnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης