Το δρόμο για το αρχείο «δείχνει» ο εισαγγελέας Εφετών Αντώνης Λιόγας στην υπόθεση που αφορά τις καταγγελίες για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, το 2009 επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου για να καταφύγει η χώρας μας στο μνημόνιο.

Είναι η δεύτερη φορά που προτείνεται η αρχειοθέτηση της δικογραφίας η οποία πλέον περιμένει την τελική της κρίση από το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει αν θα τεθεί ή όχι στο αρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρότασή του πάντως προς το δικαστικό συμβούλιο , ο εισαγγελέας κ. Λιόγας θεωρεί πως δεν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και άλλα δύο στελέχη της Αρχής.

Ανάλογη άποψη είχαν εκφράσει πέρυσι τόσο η 5η ειδική ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη που ερεύνησε την υπόθεση όσο και ο εισαγγελέας κ. Κούτρας που ζητούσαν να μπει η δικογραφία στο αρχείο.

Το Συμβούλιο Εφετών όμως το περασμένο καλοκαίρι διαφώνησε μαζί τους, με αποτέλεσμα η δικογραφία να επιστρέψει στην ανάκριση για να διενεργηθούν συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις. Σε βάρος της ανακρίτριας που είχε κλείσει την υπόθεση με τυπικές κλήσεις μάλιστα κινήθηκε ακόμη και πειθαρχική διαδικασία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση. Ύστερα ωστόσο από το …γύρο που έκανε η δικογραφία βρίσκεται και πάλι ένα βήμα πριν την αρχειοθέτησή της! Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Εφετών τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασική αιτία πάντως για να διαταχθεί, τον περασμένο Ιούλιο, η συνέχιση της έρευνας ήταν το υπόμνημα που κατέθεσαν τα δύο πρώην μέλη της Αρχής Ζωή Γεωργαντά και Νίκος Λογοθέτης, σύμφωνα με το οποίο είχαν… χαθεί από το φάκελο κρίσιμες καταθέσεις και δικόγραφα. Έτσι, αποφασίστηκε::

1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σσ υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης ( σσ πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να προχωρήσει η αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15, 4 % επί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή.

3. Να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής.

Για «μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών» έκαναν λόγο πάντως στα υπομνήματά τους τα δυο πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαος Λογοθέτης προκειμένου, όπως τόνισαν, να απαλλαγούν των ευθυνών τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την τεχνητή διόγκωση του χρέους προκειμένου να καταφύγει η χώρα στο πρώτο μνημόνιο.

Στην καταγγελία τους τα πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι: «Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ’ ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη. Επίσης λείπουν “οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κκ Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κ. Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν όλες τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ’ εντολή του να έχει εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης