«Για μια κραιπάλη σπατάλης» κάνει λόγο σε άρθρο της η δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times» Σούζαν Ντάλεϊ, καθώς όπως ισχυρίζεται «οι Έλληνες θέλουν τα χρήματά τους σε περιουσιακά στοιχεία και όχι στις τράπεζες».

Σούζαν ΝτάλεϊΗ δημοσιογράφος – απεσταλμένη στην Αθήνα – ξεκινά το ρεπορτάζ της από το Μαρούσι, σε ένα υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, όπου κατά τα λεγόμενά της επικρατούσε «πανικός», χωρίς καν να έχουν φτάσει οι εκπτώσεις, αλλά και ούτε να έχουν μπει προσφορές που να ρίχνουν τις τιμές τόσο χαμηλά, ώστε να δικαιολογείται αυτή η κοσμοσυρροή στα εμπορικά καταστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους για να αγοράσουν κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια, οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να κρατήσει την αξία του και σε ταραγμένους καιρούς» αναφέρει η δημοσιογράφος διευκρινίζοντας πως όλο αυτό έχει προκληθεί υπό τον φόβο ενδεχόμενου μελλοντικού κουρέματος των καταθέσεών τους στις κλειστές τράπεζες.

«Η αύξηση της αγοράς συσκευών, αλλά και κοσμημάτων, καθώς και η αποπληρωμή των φόρων είναι ένας τρόπος να προστατευτούν από ενδεχόμενη απώλεια των καταθέσεών τους σε περίπτωση που χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, όπως έγινε και με τους καταθέτες στην Κύπρο» γράφει η Σούζαν Ντάλεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε κάποιο βαθμό, ο φόβος έχει προκαλέσει κατά κάποιο τρόπο μια κραιπάλη σπατάλης. Βέβαια, εκατομμύρια Ελλήνων δεν έχουν τίποτα για να ξοδέψουν έπειτα από πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη (πάνω από 25%). Ωστόσο, κάποιοι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα χάνοντας ένα ποσοστό των τραπεζικών τους καταθέσεων» σχολιάζει.

«Eπειτα από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls, πολλοί εργοδότες οι οποίοι είχαν μείνει πίσω στην πληρωμή των εργαζομένων τους, τους εξέπληξαν ευχάριστα, ψάχνοντας στα χρηματοκιβώτιά τους και δίνοντάς τους μετρητά» καταλήγει η δημοσιογράφος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης