Της Άντζελας Πεΐτση

Πάγωμα δημοτικών τελών ίσως και μείωσή τους, ζητεί η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, συνεπικουρούμενη την θέση που διατύπωσε η ΠΟΜΙΔΑ προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΕΝ.Ι.Α.Θ. ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο «ακριβότερος» στα δημοτικά τέλη, καθώς είναι και ο μεγαλύτερος του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ήδη, όπως τόνισαν στο αποκλειστικό θέμα του zougla.gr, έχουν αυξηθεί τα έσοδα των δήμων όλης της χώρας, από το νόμο «περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν πως επειδή έχουν αυξηθεί τα κενά καταστήματα και δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες εισπράξεις τελών λόγω μη ενεργών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, να μην υπάρξει η σκέψη να καλυφθεί το κενό από ενδεχόμενη αύξηση στα ενεργά και ηλεκτροδοτούμενα. Το προεδρείο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, τονίζει πως θα πρέπει τα δημοτικά τέλη να είναι ανταποδοτικά προς τους δημότες και μην καλύπτουν οι δήμοι εσωτερικές ανάγκες τους ή ακόμα και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, λόγω της υποχρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η «επαγγελματική» εικόνα στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, είναι αποκαρδιωτική. Έχουν αυξηθεί τα κενά καταστήματα και διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκη παρά το γεγονός πως έχουν μειωθεί τα μισθώματα. Αιτία δεν είναι άλλη, από τη δεδομένη γενικότερη οικονομική κρίση η οποία περιόρισε την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όπως εξηγεί το προεδρείο της Ένωσης Ιδιοκτητών, πολλοί επιλέγουν να μεταφέρουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, σε άλλες περιοχές εκτός κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν οι αποκλειστικές δηλώσεις του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα της ΕΝ.Ι.Α.Θ., κ.κ. Κωνσταντίνου Χαϊδούτη και Ευάγγελου Μήνου, αντίστοιχα.

Πρόεδρος: «Γιατί όχι και μείωση τελών»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης τόνισε σχετικά: «Με δεδομένο πως στα τέλη της χρονιάς καταρτίζονται οι νέοι προϋπολογισμοί των δήμων, έτσι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το αν θα πρέπει ή όχι να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Ευτυχώς μέσα στην οικονομική κρίση μέσα στην οποία όλοι βιώνουμε, με το χειρότερο τρόπο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συναισθανόμενος την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών έχει διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα των δημοτικών τελών πράγμα το οποίο ευελπιστούμε και αξιώνουμε να επαναληφθεί και για την επόμενη χρονιά. Προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έμμεση οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες.

Είναι ένας έμμεσος νέος φόρων των ακινήτων και όπως είναι γνωστό τα δημοτικά τέλη εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όντας ο μεγαλύτερος δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος, σαφέστερα έχει και τα υψηλότερα δημοτικά τέλη από τους υπόλοιπους περιφερειακούς δήμου. Θα πρέπει όμως αυτά τα δημοτικά τέλη να διατηρηθούνε και θα ήταν ίσως τολμηρό να συζητήσουμε για μείωσή τους. Όχι μόνον πάγωμα. Είναι γνωστό πως έχουν περιοριστεί τα οικονομικά των δήμων, εξαιτίας κυρίως των πάρα πολλών κενών επαγγελματικών ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται τέλη από κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ωστόσο εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι η όποια εισπραξιμότητα υπάρξει των δημοτικών τελών θα πρέπει να έχει πραγματικά ανταποδοτικό χαρακτήρα έτσι όπως νομοθετικά έχουν οριστεί και όχι να διοχετεύονται ώστε να καλύπτονται άλλα ελλείμματα των δήμων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη στα ενεργά και ηλεκτροδοτούμενα καταστήματα ώστε να καλυφθεί το κενό από τα ανενεργά επισήμανε: «Αυτό είναι μία σκέψη. Δεν πρέπει εξ’ αιτίας αυτού του προβλήματος να αναζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης των δημοτικών τελών γιατί είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρξει εισπραξιμότητά τους. Δηλαδή, θα παραμένουν απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ. Εδώ πρέπει να υπογραμμίσω κάτι πολύ σημαντικό. Δεν είναι δυνατόν στην εποχή –αυτή τώρα – που βρισκόμαστε στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που Δήμος Θεσσαλονίκης δέχεται σειρά αιτημάτων από συμπολίτες μας, για χορήγηση οικονομικής βοήθειας να περνάει έστω και η παραμικρή σκέψη από το μυαλό της δημοτικής αρχής για αύξηση των δημοτικών τελών. Είναι βέβαιο πως η αύξηση αυτή δεν θα μπορέσει να εισπραχθεί».

Γεν. Γραμματέας: «Δεν πρέπει να καλύπτουν εσωτερικά κενά οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τέλη»

Ευάγγελος Μήνος: «Πρέπει να πηγαίνουν προς όφελος των πολιτών και μόνον. Ως γνωστό οι δήμοι έχουν κενά. Δεν χρηματοδοτούνται από την πολιτεία όσο παλαιότερα και δυστυχώς καλύπτουν από την είσπραξη των δημοτικών τελών κι άλλες ανάγκες τους. Όπως μισθοδοσίες ή άλλες εσωτερικές τους ανάγκες ενώ θα πρέπει να πηγαίνουν προς ανταπόδοση κυρίως σε τέλη καθαριότητας και προς ανταπόδοση των αναγκών των δημοτών». Ταυτόχρονα επισήμανε και την αύξηση των τελών που έχουν γίνει στα ακίνητα λόγω της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων χώρων. «Φαίνεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όταν νομιμοποιείται ένας χώρος, αυξάνονται το εμβαδόν και αυτό σημαίνει πως αυξάνεται και το δημοτικό τέλος. Άρα μέσα από τη νομιμοποίηση ήδη οι δήμοι προσδοκούν αυξημένα έσοδα και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να διατηρήσουν σταθερά τα δημοτικά τέλη και γιατί όχι κάποιοι δήμοι να σκεφτούν ακόμα και τη μείωση των δημοτικών τελών.

Ο νόμος αυτός «περί αυθαιρέτων έδωσε τη ευκαιρία και μάλιστα σε πολλούς ιδιοκτήτες να μεταβιβάσουν λόγω της υποχρεωτικής νομιμοποίησης όλων αυτών των χώρων. Αρχικά φαίνονταν μικρότεροι. Με τη νομιμοποίηση φάνηκε το πραγματικό εμβαδόν του ακινήτου και αυτόματα αυξήθηκαν και τα δημοτικά τέλη. Επειδή όλα τα ακίνητα και τα κτίρια στην Ελλάδα, έχουν ένα ποσοστό μη τακτοποιημένων χώρων, μέσα λοιπόν από αυτόν το νόμο, έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους δήμους της χώρας, να γίνουν τέτοιες νομιμοποιήσεις. Αποτέλεσμα είναι τα ακίνητα να φαίνονται με το πραγματικό τους εμβαδόν και όχι αυτό που ήταν αρχικά. Ουσιαστικά έχουμε αύξηση των δημοτικών τελών με αυτή τη νομιμοποίηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης