Οδοιπορικό στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει, κάνει ο βρετανικός Guardian.

Με αφορμή την πρόσφατη αθώωση όσων κατηγορούνταν για το αιματηρό περιστατικό τον Απρίλιο του 2013 στα χωράφια της Μανωλάδας, η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Έλενα Σμιθ επισκέφθηκε την περιοχή και συνομίλησε με τους εργάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τίπου Τζοουντούρι από το Μπαγκλαντές ο οποίος εδώ και 17 μήνες ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, μνημονεύει την επίθεση του 2013: «Ήμασταν περίπου 200 μαζεμένοι και τους είδαμε να στρέφουν τα όπλα τους. Νομίζαμε ότι έκαναν πλάκα. Μας χρωστούσαν χρήματα. Δεν περιμέναμε πως θα μας πυροβολήσουν», λέει.

»Ήταν να παίρνουμε 22 ευρώ την ημέρα, μείον τρία ευρώ για φαγητό και άλλα τρία για στέγαση. Αλλά κάθε φορά μας έλεγε ότι θα πληρωθούμε την επόμενη εβδομάδα. Πήγαμε και βρήκαμε τον Βαγγελάτο στο γραφείο του, στην Λάπα, και μας είπε ότι θα μας πλήρωνε, αλλά στους άλλους έπρεπε να πούμε να κάνουν υπομονή. Και τότε αποφασίσαμε να κάνουμε απεργία», συνεχίζει ο Τίπου, ο οποίος κατά την επίθεση τραυματίστηκε από σφαίρα στο δεξί του πόδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι κανείς δεν θα συνέδραμε στον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων καθώς «όλοι ήξεραν πως δεν είχαν νόμιμα χαρτιά… Οι Αρχές, ακόμα και αν πήγαιναν να τους μιλήσουν, δεν θα ενδιαφέρονταν να τους ακούσουν».

Η ανταποκρίτρια του Guardian συνομίλησε και με τον Λίντον Καν, φίλο του Τίπου, ο οποίος κατήγγειλε ότι «ένα μήνα πιο πριν είχαν σκοτώσει τα δύο σκυλιά που βρίσκονταν στον καταυλισμό μας. Τότε μας είπαν πως έτσι θα έκαναν και με εμάς».

Ο Βαγγελάτος τους απείλησε ότι αν δεν συνεχίσουν να δουλεύουν, θα έφερνε άλλους εργάτες, αναφέρει ο Guardian.

Στη βρετανική εφημερίδα μίλησε και ο δικηγόρος των μεταναστών, Μωυσής Καραμπεϊλίδης, καταγγέλλοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν άδικη: «Eπειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν νόμιμα χαρτιά, δεν θα είχαν τη απόδοση δικαιοσύνης που θα έπρεπε. Η απόφαση βγήκε μέσα σε 15 λεπτά και δεν εξηγήθηκαν καν το σκεπτικό. Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας! Η δίκη ήταν ανάμεσα στον Δαυίδ και τον Γολιάθ, τώρα ευλεπιστούμε πως η νέα δίκη θα είναι δίκαιη».

Την απόφαση ακολούθησαν κλάματα από την πλευρά των συγκεντρωμένων μεταναστών έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας. Το ερώτημα του Τίπου από τότε παραμένει μέσα του: «Πόσο κοστίζει ένας άνθρωπος;».

Ο Τίπου έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, η οικογένειά του τον πιέζει, αλλά εκείνος θέλει πρώτα να τελειώσει τη… δουλειά εδώ στην Ελλάδα και να δει τη Δικαιοσύνη να κάνει επιτέλους καλά τη δουλειά της…

Διαβάστε επίσης:
Το ντοκουμέντο της Μανωλάδας, Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014, 21:58

To γκέτο παραμένει, Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014, 11:15

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης