Νέες εικόνες ανθρώπινης εξαθλίωσης έρχονται στο φως από τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, όπου πριν από έναν περίπου χρόνο εργάτες κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους, μετά τα πυρά που δέχθηκαν από επιστάτες το απόγευμα της 17ης Απριλίου του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα είχε αναδειχθεί τότε ως μέγα σκάνδαλο, με διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για σκλαβοπάζαρο και να προβαίνουν σε μακροσκελείς αναλύσεις κοινωνικού τύπου για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που μεταναστεύουν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, αλλά τα όνειρά τους διαψεύδονται τραγικά από την πραγματικότητα.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι εάν και κατά πόσον η δημοσιότητα που έλαβε το όλο θέμα πρόσφερε έστω και ελάχιστα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εν λόγω συνανθρώπων μας, δεδομένου ότι οι φερόμενοι ως υπεύθυνοι του παρολίγον μακελειού είτε αθωώθηκαν είτε τούς αποδόθηκαν ποινές-χάδια και δη εξαγοράσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε αθώο τον έμπορο φράουλας Νίκο Βαγγελάτο και τον έναν από τους επιστάτες του, τον Κώστα Χαλούλο, και ενόχους τους άλλους δύο επιστάτες, τον Γεώργιο Χαλούλο για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και τον Γεώργιο Αποστολόπουλο για απλή συνέργεια σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες διά παραλείψεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 ετών και 7 μηνών (που συνεπάγεται 10 χρόνια φυλάκιση και είναι μετατρέψιμη σε 5 ευρώ ημερησίως), ενώ στον δεύτερο 8 ετών και 7 μηνών. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και για τους δύο, οπότε αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το γκέτο παραμένει

Τα όσα εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της 17ης Απριλίου στη Νέα Μανωλάδα παραπέμπουν σε άλλες εποχές και σε μια κάθε άλλο παρά σύγχρονη κοινωνία: μια κοινωνία που μαστίζεται από πολλές παθογένειες, στην οποία επικρατούν αναχρονιστικά στερεότυπα τύπου άρχοντας-δούλος, τσιφλικάς-σκλάβος.

Παρά λοιπόν τη δημοσιότητα που έλαβε τότε το όλο θέμα από διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, οι εικόνες που έρχονται σήμερα αποκαλύπτουν ότι ο χρόνος στη Νέα Μανωλάδα έχει παγώσει, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών-εργατών στα φραουλοχώραφα παραμένουν οι ίδιες, αν όχι χειρότερες…

Στα χωράφια της Νέας Μανωλάδας μετέβησαν μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, προκειμένου να τους διανείμουν είδη πρώτης ανάγκης. Η εικόνα που αντίκρισαν στα παραπήγματα ήταν ακριβώς η ίδια, όπως και τον Απρίλιο του 2013: άνθρωποι στοιβαγμένοι σε πρόχειρα και βρόμικα καταλύματα, φτιαγμένα από χαρτόνια και παρόμοια υλικά, αναγκασμένοι να ζουν υπό ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Facebook από την Κίνηση και αναδημοσιεύονται από το patrastimes.gr είναι χαρακτηριστικές:

Σε μήνυμα στη σελίδα της στο Facebook η Κίνηση αναφέρει: «Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν με την προσφορά τροφίμων και χρημάτων, με τα οποία εξασφαλίστηκε μία καλή ποσότητα τροφίμων και φιαλών υγραερίου. Ευχαριστούμε και όσους ήρθαν μαζί μας στη Μανωλάδα στο πλευρό των μεταναστών-εργατών. Η βοήθειά σας ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή την οποία υπολογίζαμε».

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για το αιματηρό περιστατικό εδώ

Διαβάστε επίσης:

Ένοχοι οι δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους για τη Μανωλάδα

Το ντοκουμέντο της Μανωλάδας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης