Ο σύγχρονος κοριός της αστυνομίας αποτελεί βασικό εργαλείο των διωκτικών αρχών για την εξάρθρωση παράνομων κυκλωμάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, σε διάστημα μικρότερο των δυόμισι χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ αστυνομικές επιχειρήσεις, με… 183 συλλήψεις και περισσότερους από 250 κατηγορούμενους. Όλες είχαν ως βασικά ενοχοποιητικά στοιχεία τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφονταν από τους αστυνομικούς επί μήνες, παγιδεύοντας τηλέφωνα των υπόπτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάχρηση του κοριού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και «βαλιτσάκι» που ανήκει στην ΕΥΠ και στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛΑΣ., έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις -και αμφισβήτηση-, ειδικά για την εγκυρότητα των αποδεικτικών μέσων όταν αφορούν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνομιλίες. Ακόμη και δικαστικοί λειτουργοί εξέφρασαν τις έντονες ενστάσεις τους για το γεγονός ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να στηρίξουν από μόνες τους κατηγορίες, ειδικά κατά τη διαδικασία του ακροατηρίου. Μάλιστα, σε περίπτωση παρακολούθησης υπόπτων στη Θεσσαλονίκη, έφτασαν σε σημείο να μη δώσουν σχετική έγκριση για συνέχιση των «ακροάσεων» από την ΕΛΑΣ, θεωρώντας τες αναποτελεσματικές.

Είναι αλήθεια, ειδικά στις πρώτες υποθέσεις, ότι αστυνομικοί οι οποίοι παγίδευσαν τηλέφωνα υπόπτων επαναπαύτηκαν στα στοιχεία των συνομιλιών. Η εύκολη μέθοδος της παρακολούθησης και της απομαγνητοφώνησης κειμένων από συναδέλφους τους στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία αποδείχτηκε στην πορεία πως μπορεί να οδηγήσει σε… φιάσκο. Το περιεχόμενο των συνομιλιών για ορισμένες υποθέσεις αμφισβητήθηκε και δεν είναι τυχαίο ότι κατηγορούμενοι ζήτησαν τα πρωτότυπα αντίγραφα, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του κατηγορητηρίου.

Από την άλλη, όμως, με τη χρήση του κοριού αποκαλύφθηκαν κυκλώματα που λυμαίνονταν επί χρόνια τη Θεσσαλονίκη και, ειδικά όταν συνοδευόταν και από άλλα ευρήματα, ουσιαστικής έρευνας, υπήρχαν σημαντικά αποτελέσματα. Στην κατηγορία αυτή αναμφίβολα ανήκουν οι αποκαλύψεις των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας τσιγάρων στη Χαλκιδική, των τεσσάρων μεγάλων τοκογλυφικών κυκλωμάτων της Θεσσαλονίκης και ενός ακόμη, με επικεφαλής 35χρονο Ελληνοσύρο, των ληστών της Καβάλας και κυρίως των μελών του κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών με τη συμμετοχή αστυνομικών που εξαρθρώθηκε την περασμένη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: εφ. «Μακεδονία»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης