Το όνομά του Σκοτεινό… Ο λόγος για ένα μικρό χωριό στην Κρήτη που θα μπορούσε να είναι ο… παράδεισος για έναν φανατικό αντικαπνιστή, αφού και οι 70 κάτοικοί του είναι αντικαπνιστές.

Στο χωριό αυτό που βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου εδώ και δεκαετίες δεν θα βρείτε ούτε έναν καπνιστή. Όπως λένε και οι κάτοικοι, πρόκειται για μια στάση ζωής που υιοθετήθηκε σταδιακά από όλους και σύμφωνα με ορισμένους ισχύει αδιαλείπτως για περισσότερα από 20 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εγώ είμαι 50 χρόνια παντρεμένη εδώ και θυμάμαι ότι παλιά κάπνιζαν μόνο δύο, τρεις γέροι. Φεύγοντας αυτοί, κανένας δεν συνέχισε να καπνίζει» αναφέρει η κυρία Χριστίνα Μουδατσάκη, ιδιοκτήτρια ενός εκ των δύο καφενείων του χωριού. «Η συνήθεια αυτή έχει περάσει και στα παιδιά και στα εγγόνια μας, παρόλο που δεν μένουν εδώ στο χωριό».

Από την άλλη, ο 20χρονος εγγονός της λέει: «Ζω σε ένα περιβάλλον που καπνίζουν φίλοι και γνωστοί μου αλλά είναι επιλογή μου να μην καπνίζω γιατί γνωρίζω τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο στην υγεία μου».

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο χωριό, όχι μόνο δεν καπνίζουν αλλά δεν πωλούν ούτε τσιγάρα.
«Εγώ είχα καφενείο μέχρι πριν από 15 χρόνια. Πουλούσα τσιγάρα αλλά δεν αγόραζε κανείς χωριανός» λέει ο κ. Δημήτρης Ζερβάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έπαιρνα καμιά κούτα και έμενε ξεχασμένη στα ράφια του καφενείου, αν δεν ερχόταν κανένας περαστικός να αγοράσει» συμπληρώνει.

Οι κάτοικοι του μικρού χωριού, τηρώντας τις παραδόσεις της υγιεινής κρητικής διατροφής έχουν εξασφαλίσει τη μακροζωία – αν αναλογιστεί κανείς ότι η ηλικία τους κυμαίνεται από 65 έως 101 έτη – στην οποία, όπως εικάζουν οι ίδιοι, έχει βοηθήσει και η αποχή από το κάπνισμα.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης