Αντίθετη με τις βασικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας των ΟΤΑ όπως αυτές τίθενται από το Σύνταγμα είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη την Κυριακή από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και το Υπουργικό Συμβούλιο, ειδικά το άρθρο που αναφέρεται στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, υποστηρίζουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

Όπως σημειώνουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα οι ΟΤΑ είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και μάλιστα, σε περίπτωση σύγκρουσης αρμοδιοτήτων μεταξύ ΟΤΑ και κεντρικής διοίκησης, συντρέχει υπέρ των πρώτων τεκμήριο αρμοδιότητας (102§1).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, οι ΟΤΑ χαίρουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας (102§2), ενώ η εποπτεία του κράτους στους ΟΤΑ περιορίζεται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων και πράξεών τους (102§4).

Επίσης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες ξεκαθαρίζουν πως βάσει του Συντάγματος το κράτος είναι υποχρεωμένο να λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, καθώς και να τους ενισχύει οικονομικά όταν τους μεταβιβάζει δικές του αρμοδιότητες (102§5).

Σημειώνεται ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων που εντάσσονται στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης