Επιστολή – παρέμβαση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών,Τρύφωνα Αλεξιάδη, για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης.

Ζητούν να μην καταργηθεί η διάταξη της ρύθμισης των 100 δόσεων καθώς όπως τονίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πλήττονται από στις δυσβάσταχτες φορολογικές αυξήσεις. Υπενθυμίζουν μία σειρά από αυξήσεις φόρων που τους έχουν ήδη επιβληθεί και τώρα έρχεται για το 2016, η προκαταβολή φόρου στο 100%. Ακόμα, υπενθυμίζουν πως μία προεκλογική δέσμευση δεν υλοποιήθηκε, όπως η κατάργηση του κεφαλικού φόρου ΕΝΦΙΑ. Την παρούσα επιστολή κοινοποίησαν προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητώντας τους, να υπάρξει λύση στο φλέγον αυτό θέμα. για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με την επιστολή μας αυτή, επανερχόμαστε στα μεγάλα φορολογικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που αναλυτικά σας περιγράψαμε σε σχετικό υπόμνημα που σας παραδώσαμε κατά την συνάντησή μας στην Βουλή στις 19/11/2015.

Αναφερθήκαμε, όπως γνωρίζετε, στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 26% στο 29%, στην αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 75% για το 2015 και 100% για το 2016, στον κεφαλικό φόρο ΕΝΦΙΑ που, παρά τις υποσχέσεις, δεν καταργείται, στην παραμονή του φόρου επιτηδεύματος και λοιπά μέτρα.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, αναφερθήκαμε στην θέσπιση διάταξης σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων σε περίπτωση που εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση ειδοποιητηρίου της εφορίας για την ύπαρξη νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής δεν καταβληθεί η οφειλή αυτή και τούτο, βέβαια, ως αντιστάθμισμα της μη τροποποίησης της ανωτέρω απόφασης των 100 δόσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός, όμως, αυτό είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεσα αρνητικό αντίκτυπο στην κανονική είσπραξη των εσόδων του Κράτους, αφού χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση αυτή δεν θα μπορέσουν – λόγω της παντελούς οικονομικής αδυναμίας – να ανταποκριθούν ταυτόχρονα και στις παλαιές και στις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις ιδίως στο τέλος του χρόνου που θα έχουν συσσωρευτεί πολλές οφειλές, όπως τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και λοιπές υποχρεώσεις.

Εκ του λόγου αυτού, προτείνουμε την κατάργηση της διάταξης αυτής, διότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει».

Η Ο.Ε.Ε.Θ, δια στόματος πρόεδρου, Ιωάννη Μαδρινού, καταλήγει στην ανακοίνωση που απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών: «Τέλος και καθ’ όσον αφορά την λύση της παγίας ρύθμισης των 12 δόσεων για τις τρεχούμενες ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές, πιστεύουμε ότι η ταυτόχρονη εφαρμογή και των δυο ανωτέρω ρυθμίσεων δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην είσπραξη των εσόδων, λόγω της παντελούς οικονομικής αδυναμίας των φορολογούμενων, γι’ αυτό και προτείνουμε η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων να γίνει 36 δόσεις, οπότε να υπάρξει ουσιαστική λύση στην κανονική είσπραξη των οφειλόμενων και οι φορολογούμενοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Επιμέλεια: Άντζελα Πεϊτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης