Η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις διοργάνωσε σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο KOSTA FAMISSI ημερίδα για το μεγάλο Εθνικό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, στα πλαίσια της τακτικής Γενικής της συνέλευσής της.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tameteora.gr στο σύντομο χαιρετισμό του ο Καλαμπακιώτης δικηγόρος και μέλος της ΠΕΔ, κ. Γιώργος Μαγγούρας, τόνισε ότι η περιοχή Καλαμπάκας θρήνησε πολλά θύματα από τη Γερμανική θηριωδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτα Δριτσέλη Παναγιώτα, σημείωσε ότι το κόμμα της είναι πρόθυμο να κάνει αυτό που οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν τόλμησαν, να διεκδικήσει δηλαδή τις αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, κατά τη Γερμανική κατοχή η Ελλάδα θρήνησε 1.106.922 θύματα και τα χρήματα που οφείλει να καταβάλει αγγίζουν τα 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΔ ο θλιβερός απολογισμός περιλαμβάνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θάνατοι:

13.327 νεκροί πολέμου

56.225 εκτελέστηκαν

105.000 όμηροι που πέθαναν στα στρατόπεδα

7.120 από βομβαρδισμούς

20.650 στις μάχες της Εθνικής Αντίστασης

1.100 σύμμαχοι

3.500 Εμπορικό Ναυτικό

600.000 από την πείνα

300.000 από την υπογεννητικότητα.

Επίσης, κάηκαν 400.000 σπίτια και έγιναν στάχτη 1770 χωριά και πόλεις.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Π.Ε.Δ., παρά την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και την αποστολή της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εδώ και οκτώ μήνες, δεν έχει εκπονηθεί κανένα επίσημο σχέδιο. Αντιθέτως, στις 20 Σεπτέμβρη 2013, σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Δ., ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να επιτρέψει την εκτέλεση της υπ´αριθ. 137/1997 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς , την οποία επικύρωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την ιστορική απόφαση 11 του 2000, δικαιώνοντας τους αγώνες των Διστομιτών.

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Επανορθώσεις (Βιάννος 13-15 Σεπ. 2013), καλύφθηκε εκτεταμένα από το διεθνή τύπο και έγινε, με ρεπορτάζ της βραβευμένης με Πούλιτζερ Suzanne Daley, πρωτοσέλιδο στους New York Times.

Η Γερμανική Κυβέρνηση, μετά το διεθνή σάλο που ξέσπασε, διαρρέει ότι επιδιώκει να κλείσει το ζήτημα συνολικά αντί ενός ευτελούς ποσού, αποδεσμευόμενη εκ του πλαγίου από τις υποχρεώσεις που έχει από το Διεθνές Δίκαιο.

Η Π.Ε.Δ. σημειώνει: «Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε η Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της Ιστορίας και να καταβάλει, όπως υποχρεούται, τηρώντας τις διεθνείς της δεσμεύσεις, τις πολεμικές επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα της Ελλάδας, αν για κάποιους, είναι ψιλά γράμματα, για μας είναι σημαία που δεν θα την υποστείλουμε ποτέ, μέχρι τη νίκη.

Γιατί τίποτε μόνο θα αναπαυθούν οι αδικοσκοτωμένοι και θα πάρουν τα όνειρα την εκδίκησή τους».

ΠΗΓΗ: thessalianews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης