Aνατροπές και αλλαγές για το Ασφαλιστικό εξετάζει το Yπουργείο Εργασίας, υπό τον φόβο κατάρρευσης των εσόδων των ταμείων. Λάδι στη φωτιά έριξε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Πετρόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι εξετάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στον τζίρο επαγγελματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός είπε ότι η εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά θα μπει επί του κύκλου εργασιών τους, ενώ τόνισε πως μελετάται πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλισή τους. Έτσι θα δημιουργούν τον προσωπικό τους «κουμπαρά», από τον οποίο θα μπορούν ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους, εφόσον το επιθυμούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει νέα αποθεματικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά τους.

Για τους μισθωτούς δεν έδωσε διευκρινίσεις, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που μελετάται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα έρθει Αρμαγεδδών εάν δεν πάρουμε κανένα μέτρο» υποστήριξε ο υφυπουργός και εξήγησε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφεται σημαντική επιδείνωση των συνθηκών του ασφαλιστικού περιβάλλοντος, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Ο αρμόδιος υφυπουργός διέψευσε τα σενάρια περί παροχής συντάξεων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ έκανε λόγο για εκλογίκευση του συστήματος.

Τα σενάρια

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πρόκειται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο και θα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για buffer fund, τη δημιουργία αποθεματικού στην οποία θα εισφέρουν οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι.

Όσον αφορά το πώς θα γίνει η παρακράτηση της εισφοράς, θα θεσπιστούν για όλους τους εργαζόμενους συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με τον μισθό τους. Στα υψηλότερα κλιμάκια, τμήμα της εισφοράς που θα δίνει ο ασφαλισμένος θα παρακρατείται για την ενίσχυση του αποθεματικού και δεν θα πιστώνεται στον νοητό ατομικό του λογαριασμό.

Ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι η «ηλεκτρονική φάκα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιούνται οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

Το τρίτο μέτρο που μελετάται έχει άμεση σχέση με τις αποδείξεις, μέσα από τις οποίες θα επιδιωχθεί να παρακρατούνται και οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στο MEGA.

Έτσι, με την έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή, θα ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα Τaxis, το οποίο με τη σειρά του θα παρακρατεί τον ΦΠΑ 23% και ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, ένα μικρό ποσοστό από την απόδειξη θα πηγαίνει για την πληρωμή των εισφορών του ασφαλιστικού ταμείου στο οποίο ανήκει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης