Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονο παρασκήνιο, με άρωμα παραδικαστικού, αναδύεται πίσω από πλειστηριασμούς δασικών εκτάσεων που λαμβάνουν χώρα στη Κεφαλονιά.

Μία δικηγόρος, ένας ιδιώτης, μια συμβολαιογράφος και μια δικαστική επιμελήτρια φέρονται, σύμφωνα με «περίεργο» μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απεστάλη στις 3 Ιουλίου 2012 σε πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο, να ζητούν τη γνώμη δικηγόρου, ώστε να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους για πλειστηριασμούς, οι οποίοι είναι παράνομοι.

«Πείτε μας την γνώμη σας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, συνετάχθη από μια γυναίκα που αποτελεί οικείο πρόσωπο γνωστού δικηγόρου, η οποία, μέσω του εγγράφου, τον ενημερώνει σχετικά με το πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς δασικών εκτάσεων και του ζητάει την γνώμη του για τις επικείμενες κινήσεις της.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόσωπο, προτού προβεί στην ενημέρωση, φαίνεται ότι έχει ρωτήσει έναν κάτοικο του νησιού, ο οποίος γνωρίζει «πράγματα και καταστάσεις», καθώς το μήνυμα ξεκινάει ως εξής:

«Τα νεώτερα, ειδήσεις και σχόλια, τα οποία ο καπετάν … μου ζήτησε να σας διαβιβάσω, είναι:».

Στη συνέχεια του μηνύματος, η γυναίκα αρχίζει να ενημερώνει τον γνωστό της, σχετικά με τα όσα της διεμήνυσε ο ιδιώτης.  Στο επίκεντρο βρίσκονται ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα πλειστηριασμών δασικών εκτάσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο νησί.

Η γυναίκα ενημερώνει τον δικηγόρο ότι εάν το Δασαρχείο ή ένας ιδιώτης μεταφέρει στην Εισαγγελία ότι γίνεται πλειστηριασμός δασικού, τότε έχει αρμοδιότητα ο εισαγγελέας να επέμβει και να σταματήσει τον πλειστηριασμό.

«Το ερώτημα είναι, μας συμφέρει να κάνουμε κάποια τέτοια ενέργεια αύριο, αν τυχόν δούμε ότι προχωράει η διαδικασία του πλειστηριασμού/υποβάλλονται προσφορές;» ρωτάει.  Ενώ στη συνέχεια διευκρινίζει ότι η Κεφαλονιά από πέρυσι τον Σεπτέμβριο δεν θεωρείται παραμεθόριος, οπότε πολίτες οποιασδήποτε χώρας μπορούν να αποκτούν ακίνητα χωρίς κανένα περιορισμό. Έκφραση από την οποία βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο ενδιαφερόμενος για τον πλειστηριασμό δεν είναι ημεδαπός αλλά αλλοδαπός.

Φοβούνται…

Παράλληλα, από τα όσα αναφέρονται στο ηλεκτρονικό μήνυμα, προκύπτει ότι ο πλειστηριασμός αποφασίστηκε κατόπιν εκδίκασης μιας υπόθεσης. Απόφαση την οποία καλείται να εκτελέσει η δικαστική επιμελήτρια, η οποία όμως εμφανίζεται φοβισμένη.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι έχει βρει νομικό «παραθυράκι», μετά από σύσκεψη που έκανε με τη συμβολαιογράφο που χειρίζεται την υπόθεση. «Η ενημέρωση από την … η δικαστ. … έχει φοβηθεί αρκετά. Παρ’ όλα αυτά, σε συνεργασία/σύσκεψη με την με την συμβολαιογράφο … λένε ότι επειδή στα Ιόνια νησιά ισχύει ειδικό καθεστώς, ότι είναι δασικό δεν είναι αυτομάτως και δημόσιο, αλλά μπορεί να είναι ιδιωτικό. Και ότι υπάρχει τεκμήριο κυριότητας υπέρ του ιδιώτη φερομένου ως κυρίου. Η συμβολαιογράφος ρώτησε και ένα δικηγόρο που συμβουλεύεται (δεν ξέρω όνομα) και της τα είπε αυτά» αναφέρεται στο μήνυμα. Υπό καθεστώς φόβου φαίνεται να τελεί όμως και η δικηγόρος της ενδιαφερόμενης για την υπό πλειστηριασμό έκταση. «Η δικηγόρος της … έχει φοβηθεί επίσης/διστάζει» σημειώνεται.

Ωστόσο, η συμβολαιογράφος φέρεται, μετά και από την συνάντηση που είχε με την δικαστική επιμελήτρια, να έχει αποφασίσει ότι τελικά δεν σκοπεύει να προβεί στον πλειστηριασμό ενώ κατηγορεί την επιμελήτρια ότι δεν συνέταξε ακριβή έκθεση κατάσχεσης.

«Παρακαλούμε πολύ πείτε μας την άποψη σας σε σχέση με τα παραπάνω. Σας ευχαριστούμε πολύ. Με υπόληψη …» καταλήγει το περίεργο μήνυμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης