Συνελήφθη το πρωί της Τρίτης ένας άνδρας, ηλικίας 51 ετών, ο οποίος κατηγορείται για υποκλοπή, αποκρυπτογράφηση και παράνομη διανομή τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος μέσω Διαδικτύου.

Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των συνδρομητικών υπηρεσιών και την πνευματική ιδιοκτησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υπέβαλε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πληρεξούσιος δικηγόρος ανώνυμης εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η μήνυση αφορούσε σε δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών που παρέχει η συγκεκριμένη εταιρεία, μέσω παράνομης διανομής τηλεοπτικού σήματός της, σε μεγάλο αριθμό «συνδρομητών».

Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και τα στοιχεία ταυτότητας των εμπλεκομένων.

Σε συνδυασμό με την ψηφιακή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 51χρονος είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή – διακομιστή (server), στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό και «διαμοίραζε», μέσω συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου, κωδικοποιημένο τηλεοπτικό σήμα σε τουλάχιστον 29 επιβεβαιωμένους χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι κατείχαν ειδικές συσκευές αποκωδικοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έρευνα που έγινε χθες το πρωί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε σπίτι συγγενικού προσώπου του 51χρονου, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκε εγκατεστημένος ψηφιακός δορυφορικός δέκτης, μέσω του οποίου υπήρχε η δυνατότητα παράνομης θέασης συνδρομητικών καναλιών της συγκεκριμένης εταιρείας.

Ακολούθησε έρευνα και στο σπίτι του συλληφθέντος, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε πληθώρα τεχνολογικού εξοπλισμού που σχετίζεται με την παράνομη δραστηριότητά του.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• τρεις δικτυακοί ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, εκ των οποίων ο ένας περιείχε ενσωματωμένο σκληρό δίσκο
• ένας φορητός Η/Υ
• δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ
• δύο αναγνώστες καρτών, από τους οποίους ο ένας και προγραμματιστής καρτών
• δυο συνδρομητικές κάρτες.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του οδηγείται σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης