Για ακόμη μία φορά, η zougla.gr έπεσε διάνα, καθώς το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη επελέγη για τη σημερινή εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες αναρτήσαμε τέσσερα προτεινόμενα θέματα για τους χιλιάδες υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης. Μεταξύ αυτών ήταν το ποίημα του Κων/νου Καβάφη «Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου, ποιητού εν Κομμαγηνή, 595 μ.Χ.».

Για του λόγου το αληθές δείτε τη χθεσινή ανάρτηση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με την ειδική συνεργάτιδα της zougla.gr Μάχη Ηλιοπούλου, φιλόλογο-συγγραφέα, ανέφερε ότι: το ποίημα εντάσσεται στα «φιλοσοφικά» καβαφικά ποιήματα. Είναι κάτι περισσότερο από στοχαστικό και αγγίζει τα όρια του τραγικού. Η «τέχνη της ποιήσεως» είναι η δημιουργική πράξη που προσφέρει απόλαυση και ευτυχία στον Καβάφη, γιατί το ποίημα αποτελεί μονόλογο του ποιητή με την Τέχνη του, την οποία βλέπει ως αντίδοτο της σωματικής φθοράς.

Είναι ένα «ποίημα για την ποίηση» και το ρόλο της να απαλύνει με τη δύναμη της φαντασίας και του λόγου τα σημάδια του χρόνου. Γι’ αυτό άλλωστε το ποίημα είχε ως αρχικό του τίτλο «Μαχαίρι».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Πανελλαδικές: Προτεινόμενα θέματα για το μάθημα της Λογοτεχνίας (Θεωρ. Κατεύθυνση)

Με Φυσική κατεύθυνσης και Λογοτεχνία συνεχίζονται οι πανελλαδικές

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης