Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

Σε… χρηματιστήριο μετατρέπεται ο κάμπος της Θεσσαλίας, καθώς οι κτηνοτρόφοι λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται ανέβασαν στα 6 ευρώ το κιλό τις τιμές του αρνιού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αργήσει η τιμή καταναλωτή να ξεπεράσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα τα 8-10 ευρώ το κιλό, κάνοντας δυσπρόσιτο για τα αδύνατα πορτοφόλια το αγαπημένο πιάτο του Έλληνα, το κρέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραγωγή φέτος δεν είναι μεγάλη στην Ελλάδα. Τα αρνιά έχουν απογαλακτιστεί νωρίς λόγω της υψηλής τιμής στο γάλα (οι κτηνοτρόφοι προτιμούν να πωλήσουν το προϊόν, από το να αφήσουν να ταϊστούν περισσότερο τα αρνιά με μητρικό γάλα) και η ζήτηση λόγω του Πάσχα των καθολικών ανέβασε κατά περίπου δύο ευρώ την τιμή στον παραγωγό, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί λίγες ημέρες πριν από το ορθόδοξο Πάσχα στην ελληνική αγορά.

Το εγχώριο νωπό αρνάκι πωλείται σήμερα από 6-8 ευρώ στο τσιγκέλι, αλλά οι τιμές αυτές θα «τσιμπήσουν» από την επόμενη εβδομάδα κιόλας, καθώς γίνεται πόλεμος στα παζάρια ανάμεσα σε χονδρέμπορους και παραγωγούς, οι οποίοι γλυκάθηκαν από τα 6 ευρώ που πούλησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κρεοπώλες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι τιμές να αυξηθούν όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα οποία χρησιμοποιούν σαν «δόλωμα» – όπως χαρακτηριστικά λένε – χαμηλότερες τιμές, κοντά στα 5,50 ευρώ το κιλό, στο εγχώριο αρνί ή κατσίκι, αλλά για πάρα πολύ μικρές ποσότητες.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το σκληρό παιχνίδι των τιμών που θυμίζει ντέρμπι ανάμεσα σε παραγωγούς κτηνοτρόφους και χονδρεμπόριο επηρεάζεται πάντα από τις αθρόες εισαγωγές κυρίως από Σκόπια και Βουλγαρία, με νούμερα σαφώς πολύ μικρότερα από εκείνα της εγχώριας παραγωγής, αν και εφέτος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον καταναλωτή τουλάχιστον η διαφορά δεν θα ξεπερνά το ένα ευρώ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται να επιστρατεύσει και τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων, τα γνωστά «βαφτίσια», ενώ έχει δοθεί και εντολή για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της κατάστασης στα σφαγεία, και κυρίως σ’ αυτά που βρίσκονται στη Λήμνο, για τα οποία η χώρα μας έχει υποστεί τράβηγμα στο αυτί από την Κομισιόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης