Σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο «πεδίο μάχης» των Σκουριών Χαλκιδικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για ακόμη μία φορά κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατοίκων της Β. Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής, που διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στα μεταλλεία χρυσού, σημειώθηκαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να καταγγέλουν την αστυνομική βία.

Από νωρίς το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν στο λόφο των Σκουριών περίπου 1.500 κάτοικοι, με την αστυνομία να έχει λάβει θέσεις μάχης.

Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες της zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Χημικά και κλεφτοπόλεμος)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H συγκέντρωση των κατοίκων:


(Στο δάσος των Σκουριών κατά της εταιρείας Εl Dorado)


(Φωτιές στις Σκουριές)

(Eλικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. περιπολεί από αέρος)


(Κλούβα των ΜΑΤ στο οδόστρωμα)

Μετά από αρκετή ώρα τα πνεύματα οξύνθηκαν και σημειώθηκαν άγριες συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αστυνομικές δυνάμεις έχει γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ διαδηλωτές έβαλαν φωτιά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν πέντε τραυματίες – μεταξύ αυτών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και μια Γερμανίδα διαδηλώτρια.


(Πηγή φωτό:eurokinissi)


(Πηγή φωτό:eurokinissi)

Καμπάνες «γενικού ξεσηκώμου» έχουν σημάνει στην Ιερισσό. Οι κάτοικοι μετά τις δύο προσαγωγές που έκαναν τα ΜΑΤ έχουν ξεσηκωθεί, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο δάσος. Οι αστυνομκοί έχουν μπλοκάρει όλες τις διόδους διαφυγής και φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μαζικές συλλήψεις.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κινητοποίηση των κατοίκων και φορέων είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Αυγούστου.

Οι δηλώσεις των βουλευτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση:

Οι οργανώσεις έχουν αποστείλει καταγγελίες στο ΥΠΕΚΑ για τα μεταλλεία.


(O χάρτης των μεταλλείων)

Η ανακοίνωση των διαδηλωτών

Σήμερα Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 οι πολίτες της Β. Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής, διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στα Μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Μ.Παναγίας Χαλκιδικής. Οι λόγοι της αντίδρασης και διαμαρτυρίας του κόσμου είναι δύο:

1) Το οικονομικό έγκλημα και σκάνδαλο της μεταβίβασης των μεταλλείων Κασσάνδρας, για το οποίο έχει ήδη αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έστειλε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως στην Ελλάδα κανένας Εισαγγελέας δεν ευαισθητοποιείται. Όπως είναι γνωστό, ξεπουλήθηκε η δημόσια περιουσία και το ελληνικό δημόσιο δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο ταμείο, αντιθέτως πλήρωσε και από πάνω 30,5 εκ. ευρώ για τους απολυμένους της TVX Hellas για τους οποίους δεν φρόντισαν να κατοχυρώσουν την επαναπρόσληψή τους.

Αντιθέτως, αυτοί οι οποίοι πήραν την δημόσια περιουσία αξίας περί των 15 δις ευρώ, εκποίησαν και μεταβίβασαν τις μετοχές αποκομίζοντας οφέλη υπεραξιών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Το οικονομικό αυτό έγκλημα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς η Ελλάδα πτώχευσε, γιατί οι Έλληνες δεν θέλουν πια αυτή την ζωή και αυτοκτονούν, γιατί ψάχνουν την τροφή τους στα σκουπίδια, μετακόμισαν από τα σπίτια τους (που τους τα κατάσχουν) στα παγκάκια, ψάχνουν να πουλήσουν τα ζωτικά τους όργανα (νεφρά) για να επιβιώσουν, καρκινοπαθείς δεν έχουν τα φάρμακά τους… Σήμερα που η κυβέρνηση κόβει 40 ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα, είχε στήσει στις Σκουριές μια κολοσσιαία επιχείρηση προστασίας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Μόνο στην θέση «Χονδρό Δένδρο» στον δρόμο που οδηγεί στις Σκουριές, είχε παρατάξει πλήθος διμοιριών των ΜΑΤ, δεκατρείς κλούβες ήταν πάνω στον δρόμο και πλήθος περιπολικά μαζί τους, λίγο πιο πάνω και στις Σκουριές υπήρχαν πάρα πολλές δυνάμεις που είναι αδύνατον να καταμετρηθούν.

Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στα σταυροδρόμια χωριών, όπως αυτό που είναι στα Πλανά· εκεί ήταν δύο κλούβες ΜΑΤ και περί τα 10 περιπολικά και σταματούσαν τον κόσμο που προσήρχετο για την διαδήλωση. Οι κάτοικοι που διαδηλώνουμε, ρωτάμε την κυβέρνηση: μπορούμε να γνωρίζουμε το πόσο ακριβώς κόστισε στο κράτος αυτή η επιχείρηση διαφύλαξης και προστασίας της εταιρείας; Και το πόσο έχει κοστίσει μόνο το 2012 η προστασία της εταιρείας με ανάλογες επιχειρήσεις που έγιναν στις 25 Μαρτίου 2012, την Κυριακή των Βαϊων, στις 30-3-2012 και σήμερα 9-9-2012; Και αυτό, για να μπορέσουν να κάνουν σωστά τον λογαριασμό τι πληρώνει μέχρι σήμερα το δημόσιο, και ο μικροσυνταξιούχος για την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».

2) Το Περιβαλλοντικό Έγκλημα που έχει αποφασισθεί να συντελεσθεί στο ομορφότερο κομμάτι της Χαλκιδικής, που αποτελεί μία από τις δύο πρώτες τουριστικές επιλογές της Ελλάδος, που είναι στην προ του Άθω περιοχή (που ο Άθως είναι μνημείο παγκοσμίου κληρονομιάς προστατευόμενο από την Ουνέσκο), έχει 95% δασοκάλυψη με αρχέγονα δάση και τμήματά του είναι στο Νατούρα. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τα υδατικά αποθέματα από τα οποία τροφοδοτείται η περιοχή και ήδη από τις υπάρχουσες μεταλλευτικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί δραματικά τα υδατικά αποθέματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1999 οι γεωτρήσεις στην Μεγάλη Παναγία έδιναν νερό στα 45 μέτρα, και σήμερα η στάθμη έχει υποχωρήσει στα 300-350 μέτρα και το νερό πλέον δεν είναι ποιοτικό. Αν αρχίσουν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στις Σκουριές, αναμένεται η παντελής αποστράγγιση της περιοχής σε συνδυασμό με την διατάραξη του υδρολογικού κύκλου, που πλέον τα καταναλούμενα υδατικά αποθέματα δεν αναπληρώνονται και έχουν στερέψει ήδη σημαντικά υδατορέματα. Το Α.Π.Θ., το Τ.Ε.Μ., πολλοί φορείς και Καθηγητές, έχουν αποφανθεί για την καταστροφικότητα του έργου. Στις 11 π.μ. οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της Ιερισσού και στις 3 μ.μ. ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις τούς περίμεναν στα συνηθισμένα μέρη πρόσβασης, οι διαδηλωτές ανέβηκαν από τον χωματόδρομο της περιοχής «Γύφτισσα» του Γοματίου και περί τις 5 μ.μ. έφθασαν από την κορυφογραμμή στις Σκουριές, όπου εκεί έως αυτή την στιγμή σημειώνονται εκτεταμμένα επεισόδια, τα ΜΑΤ χρησιμοποιούν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Έπιασε και φωτιά το δάσος των Σκουριών, η οποία σβήστηκε εγκαίρως.

Διαβάστε επίσης:

Κλεφτοπόλεμος και χημικά στις Σκουριές
, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 15:15

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης