Στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης οι υπουργός Εργασίας Γ. Βρουτσης και αναπληρωτής Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής τους εφάπαξ στους ασφαλισμένους του δημοσίου.

Όπως αποφασίστηκε, η αποπληρωμή των εφάπαξ θα γίνει με την χρονική σειρά κατά την οποία οι δικαιούχοι έχουν υποβάλει την αίτηση, ενώ στόχος είναι η εξόφληση της οφειλής έως το τέλος του 2013. Έτσι λοιπόν, κατόπιν της αναμενόμενης εκταμίευσης της δόσης, αποδεσμεύεται η καταβολή των εφάπαξ προς το ΤΠΔΥ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τον Κλάδο Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΙΤΕΚΩ) και το Λογαριασμό Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και το θέμα των εφάπαξ για το Ταμείο Πρόνοιας του ΙΚΑ, της ΔΕΗ και του Μετοχικού Ταμείου των πολιτικών υπαλλήλων και έλαβαν την ίδια απόφαση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ικανοποιηθούν εντός του 2013 περίπου 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ εκ των 63.000 που εκκρεμούν από τον Οκτώβριο του 2010 και να λάβουν τα χρήματά τους οι δικαιούχοι. Το ποσό που θα χρειαστεί ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς αλλά και την πρόταση του διευθυντή του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, θα μπορούν να πληρώνονται υπό κανονικές συνθήκες 3.500 εφάπαξ σε μηνιαία βάση από τις αρχές του έτους.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γ. Βρούτσης δήλωσε: «Γίνονται συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες για τον αρτιότερο τρόπο οργάνωσης των Ταμείων που έχουν ληξιπρόθεσμα. Το υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνουν τους ρυθμούς τους έτσι ώστε όλο το θέμα των ληξιπροθέσμων να γίνει με το μεγαλύτερο ρυθμό απορροφητικότητας. Υπάρχουν και άλλα Ταμεία που βρίσκονται σε επίπεδο ανάγκης απορρόφησης ληξιπροθέσμων όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΙΤΕΚΩ) και ο Λογαριασμός Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ και γι’ αυτά υπάρχει προγραμματισμός για τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης».
Το σενάριο για καταβολή προκαταβολών στο σύνολο των αιτούντων φαίνεται πως απορρίφθηκε καθώς το Ταμείο είχε προειδοποιήσει για ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις μιας και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων για να προχωρούσε γρήγορα μια τέτοια λύση.
Ο χρόνος στον οποίο θα αποπληρωθούν τα εφάπαξ θα εξαρτηθεί και από την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ αλλά και από την ενίσχυση με προσωπικό του Ταμείου Πρόνοιας. του Δημοσίου. Μάλιστα δεν αποκλείεται για να καλυφθεί ο μεγάλος όγκος δουλειάς το Ταμείο από την αρχή του 2013 να λειτουργεί απογεύματα ίσως και Σάββατα, ενώ θα ενισχυθεί με μετατάξεις υπαλλήλων από τον ΟΕΚ και την εργατική εστία.
Την ίδια στιγμή παραμένει ανοιχτό το θέμα της καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων στους συνταξιούχους του ΙΚΑ καθώς δεν αποκλείεται να καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου και όχι στις 16 Δεκεμβρίου όπως γινόταν προηγούμενες χρονιές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης