«Δουλεμπορικό» χαρακτήρισε τον ρόλο του Σωματείου της Χρυσής Αυγής στη Ναυυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης συνεχίζοντας την κατάθεσή του για την επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών του ΚΚΕ, στο Πέραμα στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.

Υποσχέσεις για δουλειά, ανασφάλιστη όμως με φτηνά μεροκάματα μοίραζε η Χρυσή Αυγή στο Πέραμα, όπως είπε ο μάρτυρας, προκειμένου να οργανώσει το Σωματείο της και δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί και απειλές στην προσπάθειά της να ελέγχει τη Ζώνη. «Μου είπε εργαζόμενος στα Ναυπηγεία που γράφτηκε στο Σωματείο της Χρυσής Αυγής “Σωτήρη εγώ δεν έχω πρόβλημα μαζί σου αλλά αυτοί μου είπαν πως θα βρω δουλειά γιατί τα έχουν καλά με τους εργολάβους”. Για αυτό το Σωματείο της Χρυσής Αυγής το λέμε δουλεμπορικό…»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ ήταν, σύμφωνα με τον μάρτυρα, στοχευμένη: «Η επίθεση δεν αφορούσε εμάς, αφορούσε στο πώς θα αλλάξει, πώς θα λειτουργεί η Ζώνη με βάση όσα συμφωνήθηκαν». Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω ποια θα ήταν η συνέχεια αν δεν είχε πάρει η υπόθεση αυτήν την διάσταση, γιατί οι απειλές ακόμη και σήμερα συνεχίζονται».

Ο Παύλος Φύσσας είχε δουλέψει, όπως είπε ο κ. Πουλικόγιαννης στα Ναυπηγεία και ήταν μέλος του Συνδικάτου. «Δυστυχώς είχε δουλέψει με κάποιους από αυτούς που εμπλέκονται στη δολοφονία του… Ήταν ένα τρομερό παιδί και στη δουλειά και στις παρέες. Δεν δημιουργούσε προβλήματα, ήταν γελαστός, είχε κοινωνική ευαισθησία, χιούμορ, σκάρωνε στιχάκια και στη δουλειά επάνω» τόνισε ο μάρτυρας ο οποίος αναφερόμενος στη δολοφονία του μουσικού είπε πως ο γιατρός που είχε παραλάβει το άψυχο σώμα του Φύσσα, τού είχε πει για τον δράστη του μαχαιρώματος: «ή αυτός που το έκανε το έχει ξανακάνει ή έχει εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό το πράγμα.»

Σύμφωνα με όσα είπε ο συνδικαλιστής του ΚΚΕ , η επίθεση που είχαν δεχθεί από την ομάδα των Χρυσαυγιτών ήταν ένα σχέδιο που υπήρχε για το οποίο «έγινε προετοιμασία και υπήρχε ετοιμότητα, ενώ για την υλοποίησ;h του απαιτείται εκπαίδευση». Αναφερόμενος στα ειδικά κατασκευασμένα στυλιάρια, με τα οποία τους επιτέθηκαν οι χρυσαυγίτες, ο κ. Πουλικόγιαννης είπε «αυτά τα εργαλεία εγώ τα χαρακτηρίζω φονικά, με προορισμό να κάνουν ζημιά είτε σε άψυχα είτε σε έμψυχα. Όταν σηκώνεται ένα τέτοιο εργαλείο και πέφτει στο κεφάλι, αφαιρεί ζωή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας μίλησε για τις δηλώσεις και τα μηνύματα που έστελνε εκείνη την περίοδο η ηγεσία της Χρυσής Αυγής στις κλιμακούμενες επιθέσεις που γίνονταν, προκειμένου να ισχυροποιήσουν την οργάνωση. Ο κ. Πουλικόγιαννης επικαλέστηκε μάλιστα τις δηλώσεις επιδοκιμασίας των ταγμάτων εφόδου από τον κατηγορούμενο ως αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο: «Έχουμε την επίθεση στο Πέραμα, έχουμε τον Μελιγαλά, και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εκείνη την περίοδο..Κυριαρχούσε η αντίληψη ¨”όσο βαράμε παίρνουμε ποσοστά”».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μάλιστα ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα μηνύματα που έστελνε ο κ. Μιχαλολιάκος και τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί σε στελέχη της οργάνωσης, όπως ένα που αναφέρεται σε Τάγμα Εφόδου χρησιμοποιώντας τη γερμανική γλώσσα, το οποίο επαινεί την ομάδα που επιτέθηκε στα μέλη του ΠΑΜΕ λέγοντας «ν’ αγιάσουν τα χεράκια σας».

Από τη σημερινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής και Υπεράσπισης, προκαλώντας τις έντονες παρατηρήσεις της προέδρου του δικαστηρίου.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε το σχόλιο που ακούστηκε από το κοινό της Χρυσής Αυγής όταν σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής για το «ποιος αιματοκύλισε την ανθρωπότητα;» ακούστηκε από πολλούς η απάντηση «ο Στάλιν και ο Μάο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης