Ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με τους συνδικαλιστές να έχουν διαμηνύσει ότι προτίθενται να θέσουν εκτός λειτουργίας μονάδες παραγωγής και ορυχεία αλλά και ότι θα προχωρήσουν σε κατάληψη διοικητικών κτηρίων της εταιρείας.

Ήδη, εργαζόμενοι της επιχείρησης πραγματοποιούν συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. Οι κινητοποιήσεις πρακτικά σημαίνουν ότι δεν θα υπάρχει όλη η διαθέσιμη ισχύς από το παραγωγικό δυναμικό της επιχείρησης και ότι θα σημειωθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό που γίνεται από τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, θα είναι κρίσιμο να υπάρχουν 2 γιγαβάτ θερμικών μονάδων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ούτως ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος και γενικού μπλακ-άουτ, το οποίο και θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στην οικονομία.

Εκείνο που αναμένεται να συμβεί σε περίπτωση που βγουν εκτός λειτουργίας περαιτέρω μονάδες είναι να υπάρξει μια οργάνωση της ζήτησης: κατ’ αρχάς θα υπάρξει συμφωνία με τους βιομηχανικούς καταναλωτές να μην καταναλώσουν ρεύμα. Στη συνέχεια, εάν προκύψει πρόβλημα, θα οργανωθούν σε συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ προγραμματισμένες περικοπές ανάλογα με το διαθέσιμο φορτίο. Αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα: θα υπάρχουν διαθέσιμα 2500 MW από τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ήδη έχει ζητηθεί η αύξηση της παραγωγής. Επίσης, θα υπάρχουν στη διάρκεια της ημέρας ακόμη περίπου 2000 με 2500MW από φωτοβολταϊκά καθώς επίσης και περίπου 300MW από αιολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν και εισαγωγές ρεύματος περίπου 1400 μεγαβάτ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, με το πιο κρίσιμο δίωρο να είναι μεταξύ 20.00-22.00.

Σημειώνεται ότι το κόστος υποκατάστασης των μονάδων που θα τεθούν εκτός λειτουργίας υπολογίζεται ότι φθάνει για τη ΔΕΗ τα 3 έως 5 εκατ. ευρώ ημερησίως και αφορά σε χαμένους τζίρους, αγορές ενέργειας από τρίτους και εισαγωγές, ανάλογα βεβαίως με το πόσες μονάδες θα βγουν εκτός.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος

Άμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα διακοπής της ηλεκτροδότησης σε όλη την ηπειρωτική χώρα, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η Μελίνα Καλαμπόκα, εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Όπως δήλωσε στο MEGA, οι διακοπές ρεύματος θα έχουν μικρή διάρκεια, μίας ώρας περίπου.

Όσον αφορά στη νησιωτική χώρα, σύμφωνα με την κα Καλαμπόκα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα και έτσι δεν θα εφαρμοστούν διακοπές ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά πως η ΔΕΗ προσπαθεί να δημιουργήσει «τεχνητό» πρόβλημα για να πλήξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

«Είμαστε σε ετοιμότητα εδώ και μέρες στο να διαχειριστούμε την κατάσταση όσο καλύτερα γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης